Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Нестинарски игри за празника на странджанското село Българи



04 Юни 2007, Понеделник


Автор: Burgas Info



 

Странджанското село Българи тази година отбеляза двоен празник.В деня на "Св.Св.Константин и Елена", когато по стар езически обичай се провеждат нестинарските игри, кметът на Царево Петко Арнаудов откри и новото кметство в селището. За изграждането му общината е инвестирала 210 хиляди лева. Двуетажната сграда е построена до централния площад като са запазени особеностите на гръцката архитектура от 18-и век, която е характерна за повечето странджански къщи.Новото кметство е модерно обзаведено има голяма приемна, медицински кабинет и помещения за гости. Идеята е в него да се настаняват и туристи, които искат да разгледат местните църкви и красивата странджанска природа.
По традиция нестинарските игри се провеждат на 3-и юни. Интересът към уникалния езически обичай е много голям, а край нестинарския огън всяка година се събират туристи, телевизионни екипи и изследователи на древните ритуали от цял свят. Според учените нестинарството е система от вярвания и обреди, в които централно място заема култът към Св.Константин. В ритуала тази година  участва странджанската нестинарка Веса Павлова. Рано сутринта на празника бяха изнесени от столнината старите икони.Епитропът  поведе шествие към местното аязмо, където с курбан бяха  осветени животните. След това бе запален нестинарския огън на централния площад в селото. Магическият танц върху огъня започна привечер.Нестинарските игри бяха съпроводени с много песни и народни танци през целия ден.



Прочетено: 2676 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
бургаска среща парапетът до pepi Aerogara Byrgas Странджа през есента Флора Бургас 2009 Община Бургас аЗ В  АНГЛИЯ Индивид в Червено море Цвят на череша с пчели
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development