Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Проучване на Галъп доказва местния ни шовинизъм



11 Август 2007, Събота


Автор: Oт Румяна Емануилиду , в. "Фактор" - Бургас



Бургазлии смятат, че градът е замърсен, трудно намират хубаво жилище и добра работа, но искат да живеят именно тук

От птичи поглед изглежда внушителен и красив, сигурно може и заслужава повече

Харесвате ли града, в който живеете? - този въпрос е попитал Флаш/Евробарометър жителите на 75 големи града в ЕС, Хърватия и Турция през ноември миналата година, а резултатите от тази анкета на Галъп - Унгария бяха оповестени преди дни.
Въпреки негативите, които признават, близо 96 % от хората са доволни, че живеят именно в Бургас. И това е обяснимо - бургазлии сме прочути като местни шовинисти.
80 % са оптимити, че в следващите пет години градът ще е по-добро място за живеене. Изледването не е имало за цел да посочи на какво конкретно се базира този оптимизъм. Запитани обаче конкретно за приоритетите, хората са дали по-нюансирани отговори, някои съдържащи подчертано силна неудовлетвореност - от екологията, административното и здравно обслужване, намирането на добра работа, шума и транспорта.
Като основна част, допринасяща за удовлетвореността от живота във всеки голям град, е състоянието на обществения транспорт. От всички анкетирани градове третa отзад напред с над 70 % недоволни от градския транспорт се нарежда българската столица София, а при Бургас процентът спада на около 30 на. Но и доволните са под 50 процента, като останалите не са посочили конкретен отговор. Те най-вероятно не пътуват по един час до работното си място, ако имат такова или използват служебен превоз. Защото Бургас, най-вече заради разположението си край три езера, има една от най-тежките транспортни схеми и това се усеща осезателно от всички през летните месеци. С терминалите по суша, вода и въздух градът е разпределителен център за туристическите бази на север и юг от него и той не може да поеме туристопотока. Една голяма част от транзитните пътища се ползват от цялата държава, която трябва да е съпричастна при решаването на транспортните проблеми.
София е на последно място, а Бургас - на 15-то отзад напред по доволните от зелени площи - паркове и алеи.
Само 11 % са доволни от здравното обслужване в болниците, а 31 са твърдо недоволни, по-скоро недоволни са 24 % , а хората без мнение са 17 %. Повече от две трети от бургазлии предпочитат частното медицинско обслужване, ако могат да си го позволят.
Въпреки концентрацията на работа в големите градове, оказва се, че да си намериш добра работа не е лесно, включително и в Бургас, който се смята за един от големите индустриални и икономически центрове на България и където безработицата е от най-ниските за страната. Само 13 % са категорични, че е лесно да си намериш добра работа, 28 % са заявили, че не е лесно и почти още толкова смятат, че е по-скоро трудно да си намериш добра работа. Въпреки това 42% от анкетираните са заявили, че никога не срещат трудности при заплащането на сметките в края на месеца, 30 % - понякога, а за 14 % плащането на сметките винаги е проблем.
София и Бургас са нареждат един след друг по преобладаващо недоволство от високите цени на жилищата. И в двата града най-много до 20% смятат, че жилищата се предлагат на прилични цени, докато близо 70% от анкетираните мислят точно обратното. Почти половината бургазлии - 49 % смятат, че не е лесно да си намериш хубаво жилище на прилична цена, едва 7 % смятат, че това не е проблем.
Около 15 % са доволните от състоянието на стадионите и закритите спортни центрове, кина и културни институции - музеи, концертни зали, театри и библиотеки. Но е голям процент на хората без мнение, което означава, че най-вероятно те не спортуват и не посещават културните прояви.
Половината от бургазлии не знаят какви са възможностите на публичния интернет достъп в кафета, книжарници и библиотеки и на интернет достъпът в къщи, което навежда на същите мисли - че те не прекарват времето си пред компютърния екран.
Почти половината от бургазлии - 48 % се чувстват сигурни в квартала, в който живеят, а 37 % твърдо смятат, че градът е спокойно и сигурно място за живеене.
На въпроса лесно ли се интегрират чужденците - 37 % от бургазлии смятат, че чужденците, които живеят в града, са добре интегрирани, само 3 % не са на това мнение. Обаче 39 % не са посочили отговор, което показва една незаинтересованост. Като цяло в 59 от общо анкетираните 75 града жителите са съгласни, че чужденците са добре интегрирани. Висок е процентът на отговорилите не знам/не мога да отговоря - до 47% на хората от тези държави, които сега се интегрират в структурите на Европейския съюз. Сред тях на четвърто място е Бургас, което е в известна степен странно за един град, отворен към морето и света.


Прочетено: 3830 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Финансова помощ за бедните бункер Поглед от дрон Глухарчета GRAPHILLA 2009, Бургас ХРИСТИ Ива цвят бургаска среща ПЕПИ закачалки 1 След баня
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development