Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

ФСБ в Бургас – част от турнето им “10 години по-късно”



07 Септември 2004, Вторник


Автор: Петър Генчев



ФСБ са тук отново с грандиозен концерт след като за последно песните им звучаха в Бургас през месец декември 1989 година. Сега предприеха турне “10 години по-късно” в тази 2000 година, трудна за рока, музиката и какъвто и да е вид култура в нашата страна. Отново мисионери: “Ние сме тук, защото от десет години ни упрекват за това, че сме пренебрегнали музикалното пространство и през това време то се е напълнило с какво ли не” – споделят най-ярките представители на българския арт-рок. “40% от нашата публика вече не е в България, но ние събрахме сили да застанем пред това, което е останало от нея. Ние искахме да ви видим. Къде сте вие?” – питат още ФСБ.  “Нашата мисия е обединени да запазим българския рок и българската култура доколкото тове е възможно”.
Всеки един от концертите струва на групата около 15 000 DM. Над 50-киловатовата апаратура, авангардното осветление и сцена се обслужват от над 50 души технически персонал. Турне, невиждано по размери до този момент. Нещо нормално за най-уважаваната българска група отвъд пределите на България, носители на наградата “Грами” за аранжимент на песен на Хосе Фелисиано.
ФСБ създаде първата организация, която свири музика в разширена рок-форма – прогресив арт-рок в България. Те започват да правят и първата електронна музика в България и вкарват като изразно средство първите синтезатори в музикалната продукция, техен е и първият концерт на стадион. ФСБ са първите професионални студийни музиканти у нас, които живееха от ежедневно професионално записване на музика. Тяхна е и първата концертна грамофонна плоча на рок-музика в страната – двойният албум “ФСБ на концерт”.
ФСБ създават и първата мобилна аудиосистема на компоненти за озвучаване на огромни пространства, както и първото осветление за рок-концерти в България. Те правят и първата грамофонна плоча на 45 оборота с качеството на макси-сингъл. Забелязахте ли повторенията – първи, първо…? Все неща, които никой не е казал. И може би ФСБ трябваше сами да си го кажат. И го направиха на концерта “10 години по—късно”.
“Ако усетим онова забравено чувство на усещането, че публиката има нужда от нас, ние сме готови да влезем в студиото и да запишем нов албум. На първо време веднага след турнето ще направим пълнометражен документален филм за групата, който ще се появи на пазара и във формат “DVD” – обещаха музикантите от рок-група № 1 в България.
А концерта в Бургас ще се запомни. Поне още 4-5 години в града ни едва ли ще се случи подобно музикално събитие с такъв мащаб и качество. И това е съвсем нормално, защото както се пее в една песен на ФСБ – “звездите са звезди, защото са високо”…
И ФСБ го доказаха…

Петър Генчев



Прочетено: 17621 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
580
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Бургаският мост Казанчето, Странджа Първа копка Полет Мебелна Фабрика ДИЕЗ Международен Семинар на фризьорите София Добро утро Ботева и Фердинандова Родното небе Пречиствател на въздух за стая с термометър флора 2008
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development