Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Полукриминална хроника от говорителя на МВР



12 Март 2008, Сряда





Във връзка с постъпил сигнал от телевизия «СКАТ» и излъчен материал в новинарските емисии с дата 11.03.2008 год. по темата : «Полицията се страхува от бургаските мутри», Директорът на ОДП Бургас разпореди спешна проверка, която констатира следното :
След получено съобщение в Областна дежурна част на ОДП Бургас, за това че на 26.02.т.г. в района на пицария «Зорница» в едноименния комплекс са спрели неправилно автомобили, на място е изпратен екип от сектор «Пътна полиция», който е констатирал че в зоната на пътен знак «Забранено паркиране» с допълнителна табела «Продължаване зоната на действие» на знаците : «Забранено спиране и паркиране» действително има паркирани автомобили. Те са заснети с мобилната система за видеоконтрол, като са съставени пет акта за установяване на административно нарушение. Три от тях са изпратени за връчване по местоживеене на собствениците на МПС, а другите два ще се връчат от служителите на «Пътна полиция» на собствениците на автомобилите, които са от Бургас.
По време на проверката на място е дошъл репортерски екип на телевизия «СКАТ», който поискал обяснение на служителите «какво точно правят». Без да изчака отговор обаче, журналистката заснела полицаите и записала свой коментар за действията им. Междувременно единия от служителите е провел разговор по мобилния си телефон с диспечера на сектор «Пътна полиция» за да докладва за изпълнението на възложената задача. За потвърждаване на проведения разговор се съди и от разпечатката на телефонните обаждания, поискана от съответния мобилен оператор. От разпечатката е видно, че телефонния номер не е на «мутрата», излязла от заведението и преместила колата си, а на дежурния в ОДП Бургас – твърдение, изопачено в журналистическия материал и тиражирано неколкократно в новирнарските емисии на телевизия «СКАТ».
На мястото, сочено като «мутренско сборище» освен неправилно паркиралите автомобили, е имало и л.а. «БМВ Х5», със софийска регистрация, по отношение на ползвателя на който не съществува възможност за търсене на отговорност, тъй като съгласно чл. 94 ал. 3 от Закона за движение по пътищата, от мястото на паркиране до сградата е имало 2 м. разстояние. От кадрите, излъчени по телевизия «СКАТ» и коментара към тях, е видно че водачът на автомобила е «мутра», като след направени справки за собствеността и наличието на криминални прояви от собственика, е установено че в масивите на МВР, такива не съществуват.
Два дни след подадения сигнал отново е направена проверка на същото място – по самоинициатива на служителите от сектор «Пътна полиция», като са съставени четири акта за неправилно паркиране.

За среща с журналистката, създала материала, излъчен в новинарските емисии с дата 11.03.2008 год., двама отговорни служители от сектор «Пътна полиция» и набедения в материала за връзки с бургаските мутри полицай, изчакваха търпеливо близо 40 минути. Въпреки неколкократните телефонни опити за връзка с репортерката, желанието на полицаите за среща с нея, не даде резултат, което наложи разпространяването на настоящото съобщение, с цел уточняване на създадена неверна представа в бургаската общественост.
Нееднократно сме призовавали представителите на медиите към коректност и обективно отразяване на различните случаи, позовавайки се на едни от основните принципи в работата на журналистите – многостранност на подаваната информация и задължително допитване до страна в телефонните разговори за желанието й за записване и излъчване в ефир. В стремежа си вероятно за създаването на скандален репортаж, телевизионния екип на «СКАТ ТВ» за пореден път погази цитираните принципи, но въпреки това Ръководството на ОДП Бургас запазва добрите си намерения и желанието си диалогът с представителите на електронната медия да продължи и за в бъдеще.

Цв. Рандева
Регионален говорител на МВР гр. Бургас



Прочетено: 3439 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Източнокатолическата черква Община Бургас Цветя Момчета Цветы луговые Машините на Леонардо Летен театър ograda Созопол паметникът на Руската армия Арменската черква Сурп Хач
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development