Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Депутатите искат минимална заплата в размер на поне 60% от средната



12 Октомври 2008, Неделя





Докладът за борба с бедността в ЕС, който ЕП прие днес с голямо мнозинство, препоръчва приемането на всеобхватен подход за решаване на този проблем, който да включва гарантиран минимален доход в размер на поне 60% от средната заплата, както и по-добър достъп до "качествена" работа и до социални услуги. Депутатите искат също детската бедност да бъде намалена с 50% до 2012 г., а проблемът с бездомните да бъде окончателно решен до 2015 г.

 

Днес ЕП прие с 540 гласа "за", 57 "против" и 32 "въздържали се", доклада на Gabriele Zimmer (ЕОЛ, СЗЛ, Германия) за насърчаване на социалното включване и борбата с бедността (включително детската бедност) в ЕС. В него депутатите подчертават, че "наличието на работа е най-добрият начин да се избегне бедността и социалната изолация, но не винаги е гаранция за това".

 

Според данните в доклада 8% от работниците в ЕС (или 17 милиона) живеят в бедност поради ниски доходи, независимо от това, че са заети, докато 15% получават крайно ниски заплати. Значителна част от населението на Съюза пък продължава да живее в социална изолация, тъй като всеки пети човек обитава жилище под стандартите, а 10% живеят в домакинства, в които всички са безработни.

 

Минимална заплата в размер най-малко 60% от средната заплата

 

Повечето държави-членки в ЕС имат национални схеми за минимални доходи, но няколко държави-членки нямат такива. В този смисъл депутатите насърчават държавите-членки да приемат схеми за гарантиран минимален доход за социално приобщаване.

 

По-нататък членовете на ЕП призовават Съвета да постигне споразумение за "цел на ЕС за минимална работна заплата" (уредена със закон), съгласно което възнаграждението трябва да бъде в размер най-малко 60% от съответната (национална или отраслова) средна работна заплата.

 

Схемите за минимални доходи трябва също така да бъдат допълнени от пакет помощни мерки за улесняване на социалната интеграция в областта на жилищното настаняване, подпомагането на образованието, обучението, преквалифицирането и обучението през целия живот.

 

Според доклада държавите-членки трябва да предоставят целеви допълнителни обезщетения на групите в неравностойно положение (хора с увреждания или хронични заболявания, самотни родители или многодетни семейства), които да покриват допълнителни разходи за лични асистенти, за медицински и социални грижи и да "създадат поносими равнища" на цените на лекарствата за социалните групи в неравностойно положение.

 

Намаляване на детската бедност с 50% до 2012 г.

 

Докладът отбелязва, че децата и младите хора съставляват почти една трета от населението на ЕС и че 19 милиона деца са застрашени от бедност. В този контекст депутатите настоятелно призовават държавите-членки да намалят детската бедност с 50% до 2012 г.

 

За постигането на тази цел според тях е необходимо прилагането на всеобхватен подход по отношение на материалната сигурност и благосъстояние на децата, който да се основава на Конвенцията на ООН за правата на детето.

 

Решаване на проблема с бездомните до 2015 г.

 

ЕП призовава Съвета да постигне споразумение за ангажимент на ниво ЕС за решаване на проблема с бездомните хора до 2015 г., като призовава за създаването от страна на държавите-членки на интегрирани политики за гарантиране на достъп до качествени жилища на приемлива цена за всички.

 

Същевременно депутатите искат държавите-членки да разработят "зимен план за спешни действия" като част от по-широка стратегия за справяне с проблема, свързан с бездомните хора, а също така и да създадат агенции, които да се занимават с предоставянето на жилища и достъпа до тези жилища.

 



Прочетено: 2376 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Американски Кокили за Строители бургаска среща Община Бургас Машините на Леонардо Конкурс прическа Бургас 2009 самолет булка от Бургас Международен Семинар на фризьорите София Преминаването забранено! Предлагаме инкубатори за люпене на яйца лека вечер Небе
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development