Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

С изложба, слово и музика библиотеката отбеляза 120-ия си рожден ден



Ключови думи:
05 Декември 2008, Петък





Дали читателят и четенето са заплашени, има ли живот за книгите след нахлуването на интернет, каква ще е съдбата на библиотеките? Отговор на тези въпроси даде вчера медийният експерт проф. Георги Лозанов в пространното слово на тема “Книгата – кой я заплашва днес?”.

“Книгата няма да бъде победена от новите медии, защото тя носи удоволствие и познание”, категоричен бе културолотът. Това бе и своеобразният му поздрав по повод 120-годишнината на най-голямата библиотека в региона - “П. К. Яворов”.

Честването, под чийто знак преминаха десетки прояви през годината, вчера имаше своята кулминация, като събра в един ден – говорене за смисъла на книжнината, изложбата “Приятелски поздрав към библиотеката в слово и картини” и концерт.
Много цветя и благопожелания от Бургас и страната обсипаха всеотдайните библиотечни работници, на чиито крехки плещи години наред се крепи опазването на книгите.

И ако има нещо в професионалния им път, за което те си мечаят, това не са предизвикателствата на новото време, изброени от проф. Лозанов, а нуждата от монолитна сграда, която да побере богатия фонд на вековното книгохранилище.

Създадена през 1888 г., бургаската библиотека пази в своя летопис имената  на учителя Христо В. Димитров, писателите Константин Петканов и Стефан Станчев, книжаря Коста Екзархов и други обществени дейци, които я изграждат като културно средище. В организирания през 1932 г. Народен университет изнасят сказки видни наши учени и писатели - Александър Балабанов, Стоян Чилингиров, Асен Златаров, Елисавета Багряна, Константин Петканов.

Приемайки в годините различен статут, от юли 2000 г., с Постановление на Министерския съвет, библиотеката става регионална, каквато е и досега. Името на Пейо Яворов културната институция приема за свой патрон през 1978 г., когато се чества 100-годишният юбилей на гениалния поет.

Източник: в. Фактор



Прочетено: 3348 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
pepi ЛРД Цвете ПЕПИ Spirit of Burgas БИО КАМИНИ МОЖЕМ ДА ЗАДОВОЛИМ ВСЕКИ ВАШ КАПРИЗ Слънчоглед КАЩА 20КМ ОТ БУРТАС Калиакра Spirit of Burgas Морска градина Бургас
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development