Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

ЕП оценява положението на жените на Балканите



Ключови думи:
05 Декември 2008, Петък





Европарламентът прие с голямо мнозинство доклад, който разглежда положението на жените на Балканите в различни области на обществения живот. Според него жените могат да играят водеща роля в демократичните процеси на Балканите, но са необходими още много усилия относно техния достъп до пазара на труда, участието им в икономическата и политическа сфера, както и в борбата срещу домашното насилие и трафика на хора.
 
Докладът разглежда положението на жените на Балканите, като се фокусира върху страните-кандидатки - Хърватия и Бивша Югославска република Македония, и потенциалните кандидатки: Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия и Косово.
 
Според депутатите от Комисията по права на жените и равенство между половете, която одобри доклада, продължаването на политическата и икономическа стабилизация и създаването на демократични институции в балканските страни изисква "активно участие" от страна на жените, които са малко над половината от населението.
 
Същевременно в доклада се отбелязва със загриженост, че законите и практиките (институционални, финансови и човешки) за равенство между половете в тези държави не са напълно гарантирани, въпреки че съществува разлика между страните, които са започнали преговори за присъединяване, и тези, които не са.
 
Депутатите считат, че жените на Балканите, които са били жертви на войни, не трябва да бъдат разглеждани единствено като жертви, а по-скоро като фактори в стабилизирането и разрешаването на конфликтите. За тази цел те трябва да бъдат "равностойно представени в политическото и икономическо вземане на решения". Европейските депутати приветстват също така въвеждането на квоти, които да насърчат представителството на жените в политическите партии и националните събрания.
 
Според текста на доклада балканските страни са транзитни страни в процеса на трафик на хора, като обикновено жертви на трафика са жените и децата. В този смисъл депутатите смятат, че равенството между половете, кампаниите за подобряване на осведомеността и мерките против корупцията и организираната престъпност са от съществено значение в борбата в балканските страни срещу явления като проституцията и трафика на хора.
 
В същия контекст докладът призовава балканските страни да предприемат спешни действия за предотвратяване на детската проституция и порнография, да засилят наказанията за принуда или подбуждане към проституция и да търсят наказателна отговорност за разпространение на детска порнография в интернет.
 
За осъществяването на тези мерки членовете на ЕП искат Комисията да предостави предприсъединителни фондове за укрепване на правата на жените на Балканите.
 
В заключение те призовават Комисията да наблюдава отблизо изпълнението на критериите от Копенхаген, по-специално по отношение на равните възможности за мъжете и жените и правата на жените в страните-кандидатки.


Прочетено: 2865 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Флора Бургас 2009 Списание Влъхвите GRAPHILLA 2009, Бургас аз витраж2 Стилът на знаменитостите pepi АЗ Бургас, ФЛОРА 2009 Машините на Леонардо
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development