Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Единствената незряща студентка по информатика учи в БСУ



Ключови думи:
06 Януари 2009, Вторник





Илиана Калчева или Ани, както я наричат близки и приятели, е единственият у нас незрящ студент, който се обучава по специалност “Информатика”. Трета година ямболлийката учи в Центъра по информатика и технически науки на Бургаския свободен университет. Две нейни колежки от специалността “Журналистика”  - Анелия Димова и Елена Коева направиха специален филм, в който представят уникалния случай.
“Имах голямо желание да уча именно информатика!”, категорична е Ани. На кандидатския изпит в БСУ тя се представя отлично – отговорите й на теста са оценени от комисията с “Много добър” 5.25. С учебния процес също се справя на ниво. Помага й и фактът, че още от пети клас работи с компютър, специално приспособен за използване от хора с увредено зрение.
С диктофон Ани записва лекциите. На упражнения работи с лаптопа си, специално за нея е оборудвано работно място в компютърна зала, като РС-то е снабдено със синтезатор на реч. Изпитните материали получава в електронен вариант и така се подготвя за сесиите. Известни затруднения изпитва при работата с графиките и чертежите, но с малко помощ се справя и с тях.
“Мога да кажа, че и преподавателите, и колегите са хора с изключително открити сърца! Те не ме приемат като незряща, а като една от тях.”, откровена е студентката.
“Категоричен съм, че Ани не е ползвала никакви преференции при кандидатстването си в университета – тя просто беше много добре подготвена. Тя е много упорита и амбициозна, не правим никакви разлики между нея и останалите студенти.”, посочва доц. д-р Станислав Симеонов, заместник-декан на ЦИТН. Във факултета имат известен опит в работа с хора с увредено зрение. Реализират се и няколко проекта в това направление, включително и приспособяването на Линукс за незрящи.
Според преподавателите Ани винаги е показвала на изпитите резултати доста по-добри от средното ниво в обучението по информатика. Оценките й са в рамките на “Много добър”. Най-силно обаче тя се изявява по математика.
“Преди да постъпи в гимназията, Ани искаше да следва “Право” - просто има много незрящи юристи. Но в десети клас започна активно да изучава информатика. Още тогава една ямболска компютърна фирма - “Баланс”, започна да й помага и така си продължава до днес”, казва майката на Илиана Калчева.
Повод за гордост на самата Ани, нейното семейство и преподавателите й от БСУ е фактът, че освен успешен студент, бъдещата информатичка вече е и реализиран специалист – от три години работи към Центъра за незрящи в Ямбол.  Там тя учи хора с нейната съдба да се справят с компютърната техника, дава консултации, инсталира програми и пр.
А освен информационните технологии, другата й голяма страст е да рисува. Да се справи с живописта й помага известният ямболски художник Цветан Казанджиев. В момента Ани продължава обучението си в БСУ и очаква своите “очи на четири лапи” - куче-водач, специално обучено да помага на незрящи.


http://factor-bs.com/news-7007.html



Прочетено: 3306 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Площад Тройката, Бургас Spirit of Burgas Отровни гъби Конкурс прическа Бургас 2009 Конкурс прическа Бургас 2009 Бургас пепи Мото клуб Рози Международен Семинар на фризьорите София
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development