Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Кукерска група във Вресово с награда на международен фестивал



27 Януари 2009, Вторник





Награда за поддържане и предаване на местната традиция спечели сурвакарска група от село Вресово – Бургаско. Голямата награда от 1000 лева за сурвакарска група спечели сурвакарската група от село Кошарево – Брезнишко.

Фестивалът се проведе от 23 до 25 януари в Перник и по общо мнение беше най-грандиозният досега. Почти 100 бяха кукерските групи с над 6000 маскарадни артисти, международното участие беше на групи от 11 европейски държави. „Това, което видяхме, не е само съхранение на традицията. За мен се случва много по-важно нещо – фестивалът тази година представи много новости в групите – покрай традиционните маски ние видяхме и такива, които са злободневни, актуални.

В една от маскарадните групи лично ни посетиха новият американски президент Обама, Адреналинките, Батко от едно телевизионно шоу беше засегната газовата криза, проблемите с електроснабдяването” - каза д-р Тепавичаров. Той продължи, че основно журито се е ръководило от елементите, които са според регламента, а те са – представяне на моменти от маскарадната традиция, поддържане и предаване на местната културна специфика, поддържане на местната традиция при маската и облеклото, артистичност на изпълнението.

Освен тези критерии журито е взело предвид и два допълнителни принципа при определянето на наградените – на липсата на конфликт на интереси и в регламента вече е добавено изискването да не се използват пера от забранени животински видове.

Източник: в. Фактор



Прочетено: 3047 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
спретната къщурка Тухлена селска къща булка от Бургас камини Лилиум Международен Семинар на фризьорите София Старите бургазлии разказват Община Бургас Театър за драма. опера и балет, Бургас Залив край Созопол
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development