Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

ЕМИГРАЦИЯТА ИЗРАВНЯВА ХОРАТА



Ключови думи:
26 Март 2009, Четвъртък





Емиграцията изравнява хората - неграмотните цигани и училите пет и преподавали петнадесет години учителки стават равни и по селскостопанската работа, която вършат, и по парите, които получават за нея. Историите на една циганска фамилия, емигрирала в Гърция, за да изкарва прехраната си, работейки на полето и на една група български учителки, работещи в складове за портокали, чесън и лук в Испания, доказват това.

Семейството на Анка от няколко години живее и работи легално в южната ни съседка. За тези години Анка е успяла да купи къща в родното си село, сега събира средства за ремонта й. Парите си ромската фамилия изкарва като работи на полето и в завод за компоти. И въпреки че се чувстват като бели хора и се радват на нормалното отношение, което получават в Гърция, всички те искат да се върнат и да живеят в България.

Група горди български учителки изкарва прехраната си в Испания, работейки в парници за домати, в складове за лук и чесън, в цехове за пури или чистейки къщи. Освен всичко това те преподават в българското неделно училище в Хатива. По последни данни на испанския статистически институт в Испания има 19600 българчета в учебна възраст. В цяла Испания има седем български училища, в които се обучават едва 500 българчета. Децата, които обучават, учат българския като чужд език и не искат да живеят в България. Затова не е чудно, че на въпросите отговарят със “Si” вместо с „да” и пишат „Ivan” вместо „Иван”. По-младите учителки изобщо не правят планове да се връщат – там те имат апартамент и нова кола, а по-възрастните мечтаят за европенсия, която да получават в България.

Нашето простичко проучване ни кара да мислим, че у нас ще се върнат само циганите-патриоти и учителите-пенсионери. Нормалният човек и циганин да е, и учител да е, ще избере да търси щастието извън страната, в която и циганите, и учителите са еднакво нещастни. И принудени да бягат. А когато избяга и последният учител, тогава нашето предаването ще е на друг език. Затова: учете чужди езици – ще ви потрябват и у дома!

„Емигранти”, събота, 28 март 2009 година, 18:00 часа,

Нова телевизия



Прочетено: 4078 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
горноезеровски циганин Флора Бургас 2009 моите цветя Предлагаме инкубатори за люпене на яйца Община Бургас МАШИНИ ЗА  БЕЗВЪЗДУШНО БОЯДИСВАНЕ 1690 ЛВ. PROFI  www.serafimov-systems.eu небе Жълтурче pepi Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ Ремонтира носачи BMW
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development