Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора учредиха Сдружение на общините от Югоизточен регион



Ключови думи:
09 Април 2009, Четвъртък





В Бургас официално бе учредено Сдружение на общините от Югоизточен регион - България. Обединението е първото от този тип за страната. Учредителните документи бяха подписани от Димитър Николов - кмет на Бургас, Светлин Танчев - кмет на Стара Загора, Георги Славов - кмет на Ямбол, и от Стоян Марков - представител на Община Сливен, директор на дирекция "Икономическо развитие и европейски програми".

В церемонията взе участие евродепутатът Румяна Желева. Присъстваше и кметът на Нова Загора Николай Грозев, който заяви желанието си скоро към сдружението да се присъедини и общината, която ръководи.

Да се говори и действа от името на региона е нов стил за България, но в Европейския съюз това е утвърдена практика с доказани резултати. Сдружени, общините и градовете решават много по-лесно проблемите на безработицата, екологията, инфраструктурата и образованието. Регионите ползват с предимство средства по различни европейски програми, а думата им пред държавната власт има по-голяма тежест.

В Управителния съвет на Сдружението влязоха кметовете Димитър Николов, Йордан Лечков, Светлин Танчев, Георги Славов и зам.-кметът на община Бургас Ивелина Василева, която ще бъде и негов секретар.

Контактите и планирането на общи проекти между общините от Югоизточен регион започнаха преди повече от година. През лятото на 2008-ма Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора и Нова Загора участваха с обща презентация в инициативата "Дни на отворените врати" в Брюксел. Новоучреденото сдружение ще ползва офиса на Бургас в белгийската столица за преките си контакти с Европейската комисия.

Основен приоритет в дейността на сдружените общини от Югоизточен регион ще бъде подготовката на интегрирани регионални проекти в областта на инфраструктурата, управлението на отпадъците, културно-историческия туризъм и туризма въобще, в областта на възобновяемите енергийни източници и др.

 



Прочетено: 4394 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
БЪДИЩЕ жици край пътя Цвете само черноморец бургас Кедрите Момчета Лалета Стилът на знаменитостите Театър за драма. опера и балет, Бургас Професиоанални Американски Кокили за Строители прозорци в хале
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development