Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ Основни изводи от парламентарни избори 2009



10 Юли 2009, Петък



Резултатът от изборите показва, че никой и никога не бива да подценява българските граждани и гражданското общество, трябва да се помнят уроците на историята и особено тези от последните двадесет години. Макар и привидно безразлични и незаинтересовани, в моменти на трудности и рискове гражданите се мобилизират и намират демократични формули за изход.

Изборите  за 41-во Народно събрание се проведоха  в условията на нарастваща тревога  от задълбочаващата се икономическа криза в страната. Смазващата победа на ГЕРБ над БСП и тройната коалиция обаче като цяло се дължи най-вече на:

      - високомерието и слабата диалогичност на управляващите, срещу които бяха поискани няколко вота на недоверие по изключително важни за обществото ни теми, но от тях не последва коректив в политиките;

      - липсата на воля и конкретни  резултати в борбата с корупцията, престъпността, рекета и политическото облагодетелстване от властта, които доведоха до прецедент в европейската практика и спиране на финансирането за България;

      - безпринципните компромиси, ощетяващи интересите на държавата и нейните граждани, включително извършените в края на мандата заменки и предварителното назначаване на „свои хора” на някои важни държавни постове;

      - опита за осигуряване на „служебна изборна победа” чрез промяна в Закона, вкл. и необмисленото въвеждане на мажоритарен елемент в избирателната система, което изигра лоша шега на управляващите при високата активност във всички избирателни райони;

      - непремерените (или може би нарочно изпуснати) фрази на отделни политици в предизборната борба, които силно етнизираха вота, а това естествено засегна най-вече двата коалиционни партньора – НДСВ и Коалиция за България;

      - неадекватната кампания на БСП  и Коалиция за България, използвали крайно негативни послания, които отблъснаха не само тези, които се колебаеха, дали да гласуват изобщо, но и собствения им електорат.

     Какво показаха изборите?

     Отново  изпъкна неспособността на политическите елити да формулират обществено разбираеми политически цели, а оттам идва и липсата на разпознаваеми политически послания.

     На  тези избори българинът възприе обикновения и достъпен за него език, който му подсказа няколко много важни неща – безкомпромисна борба с корупцията, равенство пред закона за всички, европейско доверие и сигурно финансиране на селското стопанство и пътната инфраструктура.

     Прояви  се напълно оправдана гражданска чувствителност към  пороците и слабостите на предходното управление, въпреки реализираното европейско членство и някои положителни резултати от мандата на тройната коалиция.

     Избирателят оцени възможното неблагоприятно съчетание на икономическа и политическа криза и взе активна изборна позиция. Добре е че, вариантът за силно раздробен парламент и тежки преговори при съставянето на ново правителство, дори за възможна патова ситуация, не се състоя.

     Опасността от нестабилна политическа обстановка в резултат на изборите и силно наелектризираната предизборна ситуация активизира в необходимата степен българските граждани и няма никакво съмнение относно представителността на техния вот и желаните посоки на промени.

     Налице  е много висок кредит на доверие към новата политическа сила – ГЕРБ и нейния лидер. По този начин българският народ ясно посочи субекта, който да поеме отговорността за управлението на страната в условията на национална и световна икономическа и финансова криза.

     Използването на етнически реалности с оглед постигане на противопоставяне и привличане на избиратели няма място в нашето общество.  Манипулация на волята на българския избирател като цяло е невъзможна и всички опити в тази посока водят до обратна реакция.

     Проявите  на търговия с избирателите и техните права,  на принудително гласуване по различни причини, вкл. и налагането на „корпоративен вот” се коренят във факта, че част от хората са силно  разочаровани и отвратени от политиката и от очевидната липса на правила и се отказват от правото си на глас. Други са силно уплашени за оцеляването си и са склонни да приемат някакъв вид диктуване на политическите им предпочитания.

     Има ясни тенденции на криминализиране на политиката (например участие на лица, срещу които има внесени обвинителни актове от прокуратурата в изборите, като кандидати за народни представители), което е свидетелство за проблеми в изборното и наказателното законодателство и механизмите на приложението му, но и за пасивност и страх в обществото.

     Мажоритарният елемент в законодателството  за изборите на Народно събрание, въведен  уж с добри намерения, не е съобразен  с  разпределението на гласоподавателите  по региони, не допуска балотаж, в  резултат на което избраните мажоритарни кандидати няма да получат необходимата представителност и тежест. Мажоритарният избор предполага наличието на достатъчно отговорни, обществено ангажирани, компетентни, уважаващи закона и правата на гражданите личности. Масова практика обаче се оказва подсигуряването на мажоритарните кандидати с избираемо място и в пропорционалната листа.

     Резултатите дават възможност за многопосочни и  многопластови изводи и това тепърва  предстои. Но още  днес  можем ясно да заявим: КНСБ възприема преминалите избори като демократични, честни и свободни.

     Този  генерален извод  правим, независимо от многобройните  случаи на купуване на гласове, с по-голяма или по-малка изобретателност  на продължаващия  „изборен туризъм”, опитите за налагане на корпоративен вот и допускането до мажоритарни листи на лица в досъдебно производство.

     КНСБ, като страна в Обществения договор за произвеждането на свободни и демократични избори в България, ангажира в значителна степен своите структури за гарантиране на демократичните процедури. В това отношение и ние имаме своя принос.

     Резултатът от изборите показва, че никой и никога не бива да подценява българските граждани и гражданското общество, трябва да се помнят уроците на историята и особено тези от последните двадесет години. Макар и привидно безразлични и незаинтересовани, в моменти на трудности и рискове гражданите се мобилизират и намират демократични формули за изход.


Прочетено: 3844 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Странджа, Бръшлян Инкубатори за люпене на яйца Мандарин Община Бургас РК Барселона Елена моите цветя Полет Бургас., ФЛОРА 2008 Стилът на знаменитостите розичка
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development