Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Малко Търново отбелязва храмовия празник на православната си църква „Успение Богородично”



14 Август 2009, Петък



На 14 и 15 август гражданите и гостите на град Малко Търново ще отбележат храмовия празник на православната църква „Успение Богородично”. В програмата за първия ден са предвидени празнична вечерна Служба и Литийно шествие от 16.00 ч., и мултимедийно представяне на темата „Иисус Христос като Хляба на Живота”. През втория ден, 15 август, от 9.00 ч сутринта ще се състоят празнична Света литургия и Молебен към Пресвета Богородица, а от 11.30 часа на площад „Преображение” ще се раздаде курбан за Божия помощ и закрила.

На 14 и 15 август гражданите и гостите  на град Малко Търново ще отбележат  храмовия празник на православната  църква „Успение Богородично”. В програмата за първия  ден са предвидени празнична вечерна Служба и Литийно шествие от 16.00 ч., и мултимедийно представяне на темата „Иисус Христос като Хляба на Живота”. През втория ден, 15 август, от 9.00 ч сутринта ще се състоят празнична Света литургия и Молебен към Пресвета Богородица, а от 11.30 часа на площад „Преображение” ще се раздаде курбан за Божия помощ и закрила.

      Празникът "Успение на Пресвета Богородица" е един от най-големите празници на българската Православна Църква. Той дава и името на храма в град Малко Търново. Самата дума "успение" от църковно-славянски език означава "заспиване". С нея в Църквата се означава смъртта на Светиите. Поради техния чист и непорочен живот, и смъртта им бива чиста - тиха и спокойна, като заспиване. Празникът "Успение на Пресвета Богородица" е почитане честната смърт на Божията Майка.

      Изображението на самата икона "Успение на Пресвета Богородица" "разказва" житието  на празника, който се чества на 15 август. Това е реалното историческо събитие на смъртта на Божията Майка, която според повечето св. Отци на Църквата, е настъпила в 72 година на Нейния живот. По чуден начин всички Христови Апостоли, с изключение на св. Тома, се събрали в деня на Успението на Богородица в дома й. Така и ги виждаме на иконата, наобиколили смъртния одър на Владичицата. А около девет сутринта на 15 август, небесна светлина изведнъж озарила къщата - това бил мигът на Нейното преставяне (издъхване).

      Онова, което не се вижда от иконата, но се знае от житието й е, че на третия ден след погребението, пристигнал и св. Тома, който силно съжалявал, че не можал да дойде навреме и да се сбогува с Владичицата. Затова и останалите Апостоли решили да отворят пещерата, където била погребана Богородица,за да се прости св. Тома с Нея. Голямо било удивлението на всички, когато не намерили тялото вътре, а само повивките, от които се изливало чудно благоухание. По-късно същата вечер Божията Майка се явила на Апостолите, когато те вечеряли, и така Сама удостоверила пред тях чудния факт на Своето Възкресение. Ето защо, Църквата от древност проповядва не само за Възкресението на Господ Иисус Христос, но и че Самата Негова Майка е била възкресена от Своя Син и Спасител на всички човеци. Така всекиму ще бъде отредено място в Небесата според неговите дела на земата - по-близо или по-далеч от Бога.


Прочетено: 4818 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Зима в Странджа Алуминиеви парапети Промоция Духовности До другото лято това си е моята приятелка GRAPHILLA 2009, Бургас Театър за драма. опера и балет, Бургас. Стара църква в Созопол Бургаският кей Флора Бургас 2009 Кокили за Строителите-супер НОВО!!! Ловец, авджия
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development