Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

ОБОГАТЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР НА ТРУДА



02 Септември 2009, Сряда



Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ започна осъществяването на проект „Обогатяване на българския пазар на труда и улесняване интеграцията на имигрантите”, чиято цел е да внедри в национален план Общите основни принципи на политиката за интеграция на имигрантите в Европейския съюз. АИКБ, която е национално-представителна работодателска организация, си поставя амбициозната задача да допринесе съществено за разработване на правителствените политики в тази насока – да идентифицира състоянието на държавната политика в областта на миграцията и интеграцията, да подготви препоръки за подобряване на административната практика, както и да обобщи информацията за потребностите на българския бизнес от работна ръка.

 Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ започна осъществяването на проект „Обогатяване на българския пазар  на труда и улесняване интеграцията на имигрантите”, чиято цел е  да внедри в национален план Общите основни принципи на политиката за интеграция на имигрантите в Европейския съюз. АИКБ, която е национално-представителна работодателска организация, си поставя амбициозната задача да допринесе съществено за разработване на правителствените политики в тази насока – да идентифицира състоянието на държавната политика в областта на миграцията и интеграцията, да подготви препоръки за подобряване на административната практика, както и да  обобщи информацията за потребностите на българския бизнес от работна ръка.

  Събрани са данни, включително и от други  работодателски организации, че българският  бизнес изпитва остър недостиг на работна ръка с определена квалификация. Държавната политика досега преимуществено е била насочвана към изчерпване на възможностите, които дава ОП „Развитие на човешките ресурси” за обучение. Обучението обаче отнема продължителен период, а междувременно липсата на работна ръка  за определени процеси от дадена технология, например, на практика „влече” след себе си допълнителна безработица, доколкото цялото предприятие не може да започне да работи, спира да работи или фалира.

  Проектът  е в съзвучие с най-актуалните европейски документи и на практика допринася за готовността на България, като страна членка на ЕС, да въведе директивата „Синя карта”, а именно - възможността висококвалифицирани специалисти от трети страни да работят при облекчени условия в страните от Съюза. Задължително следва да се отбележи, че „синята карта” ще се прилага като допълнение към националните схеми за наемане на висококвалифицирани работници, а страните в ЕС  запазват правото си да определят колко чужди работници могат да приемат като цяло.

  Проектът  е с продължителност 5 месеца и  е получил финансиране от Европейския фонд за интеграция на граждани от трети страни.  



Прочетено: 4325 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Spirit of Burgas Регулиращи Кокили за Шпакловка и Oкачени тавани Община Бургас Странджа Гората Бургас-моста wood Гиацинт ГРОБИЩЕН ПАРК Мой хороший знакомый из Бургаса хотел приморец
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development