Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Говорим с езика на социалния диалог



03 Септември 2009, Четвъртък



„Говорим с езика на социалния диалог с министерството и се надявам да постигнем ефективни решения за хората на труда”, заяви президентът на КНСБ доц. д-р Желязко Христов по време на среща с министър Тотю Младенов, неговите заместници и представители на политическия кабинет на министерството на труда и социалната политика /МТСП/, проведена в централата на КНСБ.

„Говорим  с езика на социалния диалог с  министерството и се надявам да постигнем  ефективни решения за хората на труда”, заяви президентът на КНСБ доц. д-р  Желязко Христов по време на среща  с министър Тотю Младенов, неговите заместници и представители на политическия кабинет на министерството на труда и социалната политика /МТСП/, проведена в централата на КНСБ.

     Екипът  на министър Младенов посочи като най-важен приоритет в работата на МТСП борбата с безработицата, която ще продължава да расте. Чрез средствата от Държавния Бюджет, от Оперативна програма „Човешки ресурси”, както и през Активните мерки на пазара на труда, които ще бъдат оценени от Консултативния съвет към парламентарната комисия по труд и социална политика, се цели разкриване на поне 150 000 нови работни места.

     МТСП активно ще насърчава колективното трудово договаряне, особено на ниво предприятие. Към най-уязвимите групи – възрастните хора, хората с увреждания и децата с риск ще бъдат насочвани средства по програми, но при много строг контрол и оптимизиране на разходите като се прекрати порочната практика с източване на средства от социалните дейности.

     Президентът на КНСБ доц. д-р Желязко Христов  приветства намерението на министерството да въведе най-сетне  плануваните ваучери за обучение и квалификация на работниците, при които средствата ще стигат директно до работника. Освен това д-р Христов заяви, че КНСБ е готова с проект за социален мениджмънт, който ще повиши квалификацията на социалните работници и ще даде възможност за ръст на тяхното възнаграждение според техните професионални умения. Президентът на КНСБ подчерта също, че е много важно при какви критерии ще се извършва съкращаването на админситративния персонал, така че това да не бъде самоцел. Вицепрезидентът Николай Ненков изтъкна ролята на обезщетението за безработица в условия на криза и подчерта, че размерът на обезщетението трябва да бъде обвързан с минималната работна заплата. Президентът на КНСБ изрази своята увереност, че правителството на Бойко Борисов ще работи за възстановяване ролята и значението и укрепване структурите на социалния диалог, както и, че всички стратегически действия особено в икономическата и социална сфера, ще бъдат консултирани и обсъждани със социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество и неговите органи в отрасловите и браншови съвети, в Консултативния съвет към парламентарната комисия по труда и в останалите специализирани тристранни национални, регионални и общински структури.

     Екипът  на г-н Младенов и ръководството  на КНСБ се обединиха около създаването  на постоянна работна група за мониторинг на последиците от кризата  и възможности за бързо реагиране  на негативните ефекти за работната сила в страната. Освен това представителите на двете институции бяха единодушни относно необходимостта от регламентиране на надомната работа, отчитане от националната статистика на размера на неизплатени работни заплати. 




Прочетено: 3947 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
БГ СМЕШКИ 3 отбор Флора Бургас 2009 Полет Детски къщи Teddys house Европейка Казан за топло
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development