Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Димитър Николов: Приветстваме промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи



16 Септември 2010, Четвъртък



Кметът на община Бургас Димитър Николов каза за радио „Фокус”-Бургас, че отдавна общините са чакали направените промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и по специално общините да стопанисват непотърсените такива. Той допълни, че приветстват това решение и отдавна общините са настоявали за него. „Отдавна община Бургас предлагаше тази промяна в Министерство на земеделието.

Кметът на община Бургас Димитър Николов каза за радио „Фокус”-Бургас, че отдавна общините са чакали направените промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и по специално общините да стопанисват непотърсените такива. Той допълни, че приветстват това решение и отдавна общините са настоявали за него. „Отдавна община Бургас предлагаше тази промяна в Министерство на земеделието. Намери се едни смел министър, който да ни помогне в тази насока. С този поземлен фонд общината ще може да разполага. Ако се появят наследници, собственици на тези земи и след петгодишния срок когато изтече и не се предявяват претенции за собственост, общината ще може и изцяло да разполага с тези терени. В община Бургас има доста такива терени, има ги в землищата на всяко село. Така че промяната ще улесни много работите на общините, защото в някои от землищата на селата ние нямаме достатъчно общинска собственост и се получава патова ситуация, като не може дори да удовлетворим нуждите на земеделски стопани и фермери”, каза Николов. Репортерска проверка в служба „Земеделие” в община Бургас през март тази година показа, че около 25% са пустеещите необработваеми земеделски земи на територията на общината. От службата посочиха, че трайно не се обработват земи в землището на кв. „Крайморие”, селата Драганово, Изворище и Рудник. В числото на необработваемите земи влизат и такива с добра категория - трета и четвърта. На въпрос ще помогне ли за децентрализацията на общините ако подобна промяна влезе и за горите, Димитър Николов каза, че със сигурност това ще е добра стъпка и ще се отрази най-вече на общините на чиято територия има гори, докато община Бургас е бедна на горски фонд.
Катя НИКОЛОВА


Прочетено: 3813 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Spirit of Burgas Рибарското селище край Бургас Александропулис, юни.2007 улична картина pepi Жълтурче pepi  Eroapteka Ремонтира носачи BMW В Несебър паметникът на Руската армия
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development