Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Мария Неделчева: Гражданите на Конго трябва на всяка цена да се чувстват участници в промяната"



25 Септември 2010, Събота



На пленарно заседание в Страсбург ЕП разгледа декларацията на Съвета и Европейската комисия относно „Недостатъците в областта на защитата на правата на човека и правосъдието в Демократична република Конго”.

На пленарно заседание в Страсбург ЕП разгледа декларацията на Съвета и Европейската комисия относно  „Недостатъците в областта на защитата на правата на човека и правосъдието в Демократична република Конго”.
Евродепутатът Мария Неделчева от Групата на ЕНП(ГЕРБ)  в качеството си на заместник-председател  на  Комисията по социални въпроси в Парламентарната асамблея АКТБ -ЕП се възползва от правото си на изказване в рамките на дискусията.

В началната фаза на изказването си българският евродепутат наблегна на това, че всеки един военен конфликт има катастрофално последствие, но като този в Конго, където армията е наполовина съставена от деца, където изнасилването е едно от главните оръжия, ни изправя пред пълно отрицание на правовата държава.
Неделчева припомни и най-скорошния пример, когато на 28 юли в северен Киву са били извършени масови изнасилвания.

Тя  акцентира и на това, че е крайно време да се предприемат  действия, защото при създалата се вече ситуация се е стигнало до положение, в което изнасилванията  на цивилни извън зоните на конфликт започвало да се приема като нещо нормално. От години вече психическото, физическото и социално разрушение е част от живота на хиляди жени в Конго.

„Борбата с ненаказуемостта трябва да бъде приоритет! Най-напред трябва на местно и национално ниво обществото да бъде консултирано, защото без приобщаване на гражданското общество към проблема, предприетите решения и мерки ще бъдат приемани с недоверие. Гражданите на Конго трябва на всяка цена да се чувстват участници в промяната”, подчерта г-жа Неделчева.
На второ място тя добави, че трябва да се внимава бившите обвиняеми да не стават новите съдници  в силите на сигурността и в държавните институции.

 Българският евродепутат изтъкна, че  следващите избори през 2011 са една добра възможност да бъдат поставени основите на нови  начинания и според нея  главни предизвикателства ще бъдат създаването на парламентарна комисия за правата на човека,  продължаването на реформата в съдебната система с акцент върху защитата и социалното приобщаване на жертвите, борбата срещу корупцията и разследването на доходите, придобити от добива и търговията на полезни изкопаеми.

„Предвид новите събития, се налага преразглеждане на  европейско и международно ниво на човешките, техническите и финансовите ресурси, използвани в рамките на мисиите EUSEC и EUPOL.
За да се постигне трайна стабилизация в страната е нужно да бъде направена задълбочена ревизия на помощните инструменти за реконструкцията на институционалната, съдебната и икономическата система.”

В заключителната фаза на изказването си Мария Неделчева каза, че демократична република без защита на правовата държава и на човешките права може да съществува само като название и призова да се сложи край на този парадокс.

От 30 ноември до 5 декември г-жа  Мария Неделчева ще участва в следващата делегация на ЕП в Конго в качеството си на заместник-председател на Комисията по социални въпроси и околна среда на Съвместната парламентарна асамблея ЕС-АКТБ.




Прочетено: 2388 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Секс шоп в град Бургас, многообразие на еротика.. АХИЛОЙ Аз Машините на Леонардо Истанбул рибари Странджа, старите дървета Казан за топло Мой хороший знакомый из Бургаса фонтанът на площада св. Николай Чудотворец Роза
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development