Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Гостува ни генералният секретар на Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания - Люк Зендерло



22 Ноември 2010, Понеделник



По покана на Националният алианс за социална отговорност, на 15 и 16 ноември в България гостува генералният секретар на Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания Люк Зендерло. В рамките на реализираната работна програма г-н Зендерло беше приет от заместник-министъра на Министерството на труда и социалната политика г-н Красимир Попов.

По покана на Националният алианс за социална отговорност, на 15 и 16 ноември в България гостува генералният секретар на Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания Люк Зендерло. В рамките на реализираната работна програма г-н Зендерло беше приет от заместник-министъра на Министерството на труда и социалната политика г-н Красимир Попов. На срещата бяха обсъдени стратегически и важни въпроси за развитието на европейските социални политики и в това число ситуацията в България. Акцент в разговора бяха проблемите на хората с увреждания и бъдещите действия на държавата, институциите и гражданските организации за осигуряване на подходящи и качествени услуги в тяхна подкрепа. В процеса на бъдещото развитие на услугите, бяха дискутирани предстоящи възможности за финансиране, както на нови дейности и услуги за подкрепа на хората с увреждания, така и осигуряване на условия и възможности за обучение на служителите и участниците в осигуряването на услугите на всички нива. Важно внимание беше отделено на необходимостта от обучение на служителите от държавните и общинските администрации, подкрепящо потребността от прилагане на европейски подходи за осигуряване на качествени стандарти на услугите за хора с увреждания в България. На фона на общата кризисна ситуация в Европа, бе споделено взаимното разбиране, че именно в ситуация на криза, подкрепата за уязвимите групи, в това число за хората с увреждания, трябва да бъде още по-силна. В тази връзка беше отбелязано обстоятелството, че въпреки затрудненията в България на този етап, нивата на плащанията към хората с увреждания, услугите и дейностите към тях не се намаляват. Заедно с това ще се търсят нови решения за подобряване нивото на качеството на услугите и живота на хората с увреждания.
Участието в срещата на г-н Георги Георгиев, председател на Управителния съвет на Националния алианс за социална отговорност, даде възможност да се разговаря за развитие на бъдещи възможности за участие в процесите на социалното развитие на българската мрежа на доставчиците на услуги, чрез Националният алианс за социална отговорност като основен партньор на Държавата и Общините в този сектор.
Г-н Зендерло се срещна с г-жа Надя Шабани, изпълнителен директор на Държавната агенция за закрила на детето и г-н Ивайло Иванов, изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане, с които бяха обсъдени въпросите за деинституционализацията на услугите в България, отговорностите и партньорството между Държавата, Общините и неправителствените организации, както и някои въпроси, свързани с подкрепата, която Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания реализира за процесите в България.
В офиса на Националният алианс за социална отговорност в София г-н Люк Зендерло се срещна с част от Управителния съвет на Националния алианс за социална отговорност. На срещата се проведе откровен разговор за развитието на Националния алианс за социална отговорност по настояще и бъдеще, като представител на българската част от Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания, обединяваща и влияеща на процесите в сектора на услугите за хора с увреждания в България. Обсъдени бяха главни проблеми свързани с организационни въпроси, финансиране, партньорство с Държавата и Общините, както и развитието на сектора като цяло за постигане на по-добри качествени услуги. Тези теми ще бъдат и водещи при провеждането на национален форум на доставчиците на услуги за хората с увреждания в България. Беше взето решение форума да се проведе през месец юни 2011 г. Традиционно, Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания ще подкрепи форума, най-вече с участието на добре подготвени и високо квалифицирани специалисти, в подкрепа на работещите в този сектор в България.
В заключение, г-н Люк Зендерло сподели задоволството си и високата си оценка за работата на Националният алианс за социална отговорност и постигнатото за краткия период на работа на органа, както и това, че българският опит е в основата на работата на Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хората с увреждания, за изграждане на подобни мрежи в държавите от Източна Европа и Балканския полуостров.
Беше уточнено участието на Националният алианс за социална отговорност в евроконференцията на Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания в Малта през месец ноември, както и конференцията на Европейската комисия и семинара на Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания през месец декември в Брюксел.




Прочетено: 2212 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
pepi витраж3 Флора Бургас 2009 лека вечер Етнографски Музей БУРГАС pepi Мебелна Фабрика ДИЕЗ Гиацинт
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development