Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Болницата спира плановите операции



Ключови думи:
30 Ноември 2006, Четвъртък


Автор: Станислава Кодева
Източник: вестник Фактор

Липсва закон за търговците, медицински изделия стават дефицитни след 1 януари 2007

    Бургаската многопрофилна болница ще бъде принудена да спре плановите операциите след 1 януари догодина, заради липсата на най- необходимите консумативи - животоспасяващите стентове, пейсмейкъри и тези от първа необходимост- лещи, изкуствени стави, катетри. Причината е, че лицензите на търговците, които ги внасят, изтичат още на 31 декември тази година.



    Страната ни произвежда спринцовки, бинтове, марли и презервативи, но основните изделия за животоспасяващите операции на сърце например,както и офталмологични и ортопедични операции например са вносни. Болницата държи на склад известен запас консумативи, но заради икономии не може да се запасява с големи количества.



    Според законопроекта, който отлежава в Народното събрание, лицензите трябва да се подновяват от Изпълнителната агенция по лекарствата. Изделия като спринцовки, марли и презервативи ще се пускат на пазара, след което ще се уведомява агенцията. Лещи, катетри и пейсмейкъри обаче първо ще се регистрират в агенцията.



    Шефът на здравната комисия в парламента Борислав Китов призна, че има проблем. Той сподели, че законът не е влязъл за обсъждане, тъй като има по-важни и приоритетни закони - за лекарствата, който също е евроинтеграционен, и за бюджета. Проблемът бил в мнозинството. Според Китов е възможно да се даде гратисен период за вноса на медицински изделия, така че той да не спре от 1 януари. Това обаче отново трябва да стане с промяна в закон.



    От 1 януари ще чакаме да влезе в сила специален закон за медицинските изделия, който да опише кой и как ще поднови разрешителните. Той беше приет от Министерски съвет през септември, но още не е започнало обсъждането му в парламента. Тъй като нормативният акт трябва да мине през две четения в комисия и в пленарна зала, едва ли депутатите ще успеят да го приемат до 1 януари.



    Междувременно лекарските духове се разбунтуваха за пореден път тази година, като още във вторник тази седмица започнаха ефективни протести. Исканията на медиците са за увеличение на заплатите и за поемане на разходите за повишаване на квалификацията на средния и висшия медицински персонал.



    Днес, заедно с подписката, на ръководството ще бъдат връчени и искания с настояване за започване на преговори. Ако ръководството откаже или заяви, че исканията не могат да бъдат изпълнени, следва арбитраж, обясни Дина Димитрова, председател на Регионален медицински синдикат към КТ "Подкрепа".Тази процедура продължава от 15 до 30 дни. След това започва седемдневен предупредителен срок преди ефективния протест.



    Съгласно становище на Комисията по здравеопазване към Общински съвет-Бургас възнагражденията на лекарите са намалели средно с 250 лева, на среден медицински персонал с 45 лева, на санитари с 46 лева. Болницата има и 7 милиона и 680 хиляди лева стари задължения.





Прочетено: 1930 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Стара къща на ул. Арменската черква Сурп Хач Летен театър камини лека вечер Лалета pepi Краси Мандарин Бургас, ФЛОРА 2009 Йордановден 2011, Бургас - от Тина
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development