Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

С викингски меч посрещнаха автора на “Северно сияние”



27 Ноември 2007, Вторник


Автор: Йорданка ИНГИЛИЗОВА
Източник: вестник Фактор



Древно викингско оръжие от ХI век е открито при археологическите разкопки на средновековната българска крепост Русокастрон, намираща се на 25 км западно от Бургас. Късият меч от типа “сакс”, с който са си служели викингите за отбрана в близък бой и облечена с копринена тъкан ножница са единствените досега подобни находки в България, в момента са на реставрация.
С тази новина директорката на Бургаския регионален музей Цоня Дражева посрещна миналия петък Георги Андреев, чиято книга за Норвегия - “Северно сияние”, бе представена официално на бургазлии. От своя страна писателят, който има 9-годишен мандат на наш посланик в скандинавската страна, предостави на музея свое откритие - изображение на стар медал, намерен в Ахелой.   
За празника на Норвегия в Бургас, посветен на 100-годишнината от смъртта на великия композитор Едвард Григ, трябваше да дойде и Нейно превъзходителство посланикът на Норвегия у нас г-жа Тове Скарстейн, но визитата й в Бургас бе отложена поради лошите атмосферни условия на летище София. Присъства обаче почетният норвежки консул Константин Дараданов, който заяви своите приоритети.
“Бургас става все по-важен град за норвежкия туризъм, с това идват проблеми, но и перспективи за общи идеи и възможности за тяхното реализиране”, каза консулът. Той съобщи още, че от 15 октомври е в сила Норвежки иновационен фонд към посолството на стойност 20 милиона евро, като една от шестте му секции е адресирана изцяло към културата. “Чакаме и идеи от българска страна, свързани със съхраняване на културно-историческото наследство. Срокът е двугодишен, на 15 октомври 2009 г. затваряме вратата”, поясни Дараданов. Според него случващото се в Бургас събитие – представяне на книга за Норвегия плюс концерт по музика на Григ, е добър залог за успешно бъдещо приятелство.
С активното участие на Оперно-филхармоничното дружество в Бургас, асоциация “Приятели на Норвегия “Солвей” и с личното съдействие на евродепутата Маруся Любчева премина концертът в зала “Проф. Иван Вульпе”. Чудната музика на Григ достигна до публиката и успя да я развълнува благодарение на прекрасното изпълнение нат бургаската филхармония под диригентството на Йордан Дафов. На пианото бе знаменитият Божидар Ноев, признат за един от най-добрите интерпретатори на Григ в света.

 



Прочетено: 2557 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Странджа, Бръшлян Река Сена, Париж от Бутик Spirit of Burgas кафето ми Конкурс прическа Бургас 2009 wellcome to bourgas Сладурани с ЛЕГО Фонтаните на Град Монтата-BG От моста в Слънчев Бряг Черноморец-Поморие Първа копка Долно Езерово попътна
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development