Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

В Бургас разясняват как се диагностицира токсоплазмоза



24 Март 2011, Четвъртък



Токсоплазмозата е широко разпространено заболяване при хората и животните, причинявано от вътреклетъчния паразит Токсоплазма гондии.

Токсоплазмозата е широко разпространено заболяване при хората и животните, причинявано от вътреклетъчния паразит Токсоплазма гондии.
Основният механизъм на заразяване е консумацията на непреминали достатъчна топлинна обработка месо, мляко и месни продукти, съдържащи цисти на паразита или поглъщане на отделени от котката при пряк контакт, или чрез замърсени ръце, плодове и зеленчуци. Възможно е транспланцетарно заразяване на плода.
Токсоплазмозата протича най-често асимптомно. Различават се вродена и придобита токсоплазмоза.
1. Вродената токсоплазмоза се изразява с увреждания на плода, когато майката е заразена за първи път по време на бременността.
Причинителят прониква в плода през плацентата, създавайки риск от заразяване на плода, с ранни тежки клинични прояви и малформации, или късни последици.
В някои европейски страни резултатът от лабораторно изследване за токсоплазмоза предшества издаването на пренатално свидетелство.
В Република България по Указание на МЗ за съвременните схващания за диагностиката, интерпретацията на серологичните резултати и терапевтичния подход при токсоплазмоза препоръчва извършване на серологично изследване най-малко на две серумни проби, взети в интервал от 2-3 седмици, колкото е възможно в по-ранен срок на бременността или преди забременяване.
При отрицателни резултати и от двете проби (липса на придобит имунитет) да се правят контролни изследвания през 2 месеца до края на бременността. Изисква се строго спазване на мерки за предпазване от заразяване с токсоплазмоза: добра лична хигиена, изключване от менюто на термично недобре обработено месо, мляко и др. месни продукти, избягване на контакти с животни, особено котки, щателно измиване на зеленчуци и плодове.
2. Придобита токсоплазмоза. Може да се прояви в различна възраст, като тежестта зависи от засегнатите органи. Най-чести форми на придобитата токсоплазмоза са лимфно-жлезна, очна и церебрална.
3. За поставяне на диагноза токсоплазмоза ключово е провеждането на серологични изследвания. Най-често прилаганите методи са за откриване на специфични антитела срещу паразита в серум на пациента.
Изследването следва да се извърши в паразитологична лаборатория, като получените резултати от изследването се интерпретират от лекар-специалист по Медицинска паразитология.
Възможните заключения са:
 1. Липсват серологични данни за остра токсоплазмена инфекция
 2. Наличие на серологични данни за за остра токсоплазмена инфекция
 3. Серологични данни за латентна токсоплазмена инфекция
 4. Необходимо е провеждане на допълнителни изследвания за проследяване на динамиката на специфичните антитела (след 2-3 седмици) или изследване на пробата с други имунологични методи.

В Регионална Здравна Инспекция гр. Бургас се извършва изследване за Токсоплазма гондии с ЕЛИЗА IgG – цена: 14.50лв. и ЕЛИЗА IgM – цена:11.50лв., цени определени с Наредба №8 на МЗ/ДВ бр.57/2006г., изм. и доп. бр. 74/2007г./.

Телефон за връзка: 056/81 62 53, 58, 59 вътр. 243, д-р П. Димова, отдел “Паразитология”.



Прочетено: 7734 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Pepi хотел приморец Конкурс прическа Бургас 2009 Конкур глазами зрителя Международен Семинар на фризьорите София  Eroapteka Мото клуб честит рожден ден ПАРЦЕЛ В ПАЗАРДЖИК Флора Бургас 2009 ll
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development