Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Биенале на креативността - facebook музика за самотата



02 Април 2011, Събота



Момиче от Русе спечели голямата награда с есе Facebook – да бъдеш или да споделяш

Креативността изисква практическа реализация на всеки проект. Необходими са много усилия и отдаденост. В Пловдив се откри Биенале на креативността.

Проявата по повод 10-годишнината на Европейския колеж обхваща  седемчасов маратон от музика, изкуство и игри с участието на над 40 танцови и арт формации и индивидуални творци, В събитието се включи и Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“, който тази година празнува 20-годишен юбилей.

Първото по рода си у нас Биенале на креативността се откри със спектакъл на фолклорния ансамбъл и балета за съвременна хореография към Академичния танцов театър на ВСУ „Черноризец Храбър“. По-късно на церемония в Палата 7 бяха обявени победителите в организирания от Европейския колеж национален конкурс за написване на есе на тема: „Facebook – да бъдеш или да споделяш”. За победител в него единодушно журито определи Дамяна Радионова, ученичка в ХІІ клас в Русе. На второ място се класира дванадесетокласничката  Велина Попова от Велико Търново, а на трето – студентът от София Иван Бакалов.

Журито бе затруднено да избере най-добрите, тъй като есетата на младите хора от цяла България се отличаваха с изключително творческо мислене и провокативност към феномена на 21 век – Facebook, заяви председателят на изборната комисия и декан на Филологическия факултет в ПУ „Паисий Хилендарски“ доц. д-р Живко Иванов.

Пловдив, Биенале на креативността, Европейски колеж

На 14 от останалите участници в конкурса бяха връчени грамоти за успешно представяне. Те ще имат възможността да се запишат по избор без да плащат семестриална такса в една от петте акредитирани специалности на  Европейският колеж по икономика и управление, обясниха от отдел „Студенти и специализанти“.

В рамките на седемчасовата арт програма на биеналето висшето училище отличи и трима творци от Дружеството на пловдивските художници – Кирил Иванов, Димитър Воденичаров и Вихра Григорова. Платната им бяха част от изложбата в Палата 7 на 22 автори от дружеството. Те създадоха творбите си на 31 март – първия ден на откритата сцена пред Община Пловдив на висшето училище. Изявите на нея също са посветени на 10-годишния юбилей и продължават до 4 април.

Пловдив, Биенале на креативността, Европейски колеж

Освен непрекъснатата музикална и арт програма, в изложбената зала са изградени и 8 ателиета, където участниците представиха свои модели, макети, експонати и презентации в реално време. Младежи от ученическия клон на международната организация „People to People International”  демонстрираха аналитично мислене с логически игри, а ученици от пловдивските средни училища показаха бодиарт на лице и ръце.

С експозиция на рисунки, кукли и нагледно изработване на маски в програмата на Биеналето със свой щанд участва и Националната гимназия по сценични и екранни изкуства – Пловдив. В ателието на Центъра по предприемачество към пловдивската Професионална гимназия по хранителни технологии и техника бе презентиран креативен проект за възобновяеми енергийни източници, а в това на СОУ „Никола Вапцаров” - готови авторски бижута и ювелирни техники в реално време.

В специално обособен кът в Палата 7 се проведе турнир по шах, организиран от международния съдия и гросмайстор Любен Попов. Между павилионите в сформиран и нетрадиционен пленер малки художници от школи по изобразително изкуство рисуваха върху чадъри.

Първото Биенале на креативността продължава до 16:45 часа днес и ще бъде закрито с ревю на дизайнерската колекция облекла и абитуриентски тоалети на второкурсничката от специалност „Маркетинг” на Европейския колеж Луиза Гергеледжи.
Вечерта безплатно за гражданите и гостите на Пловдив, студентите на университета ще представят и единствения по рода си фолклорен драматичен танцов спектакъл „Де гиди, вино червено” от 19:00 часа в Кино-театър „Гео Милев”.



Прочетено: 6902 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Колоски на белом фоне централна градска тоалетна БГ СМЕШКИ Az sym ot Burgas Pepi Черноморец Бургас Кукерландия 2011, Ямбол Йордановден 2011, Бургас - от Тина Селка къща фонтанът на площада Sunrise
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development