Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Мария Неделчева: Укрепването на европейското публично пространство изисква ясно определяне на условията за финансиране и прозрачност



евродепутат, политически партии, Мария Неделчева
Ключови думи: евродепутат, политически партии, Мария Неделчева
06 Април 2011, Сряда





По време на пленарно заседание на ЕП в Страсбург беше дебатиран доклада на гръцкия евродепутат от ЕНП Мариета Джанаку "Статут и финансиране на политическите партии на европейско равнище.”
Изготвената от докладчика резолюция  подчертава необходимостта от по-силно "организационно сближаване" на партиите, поради което предлага да им бъде даден правен и фискален статут, основаващ се на европейското законодателство.

В изказването си по време на дебата българският евродепутат от групата на ЕНП Мария Неделчева наблегна на значението на политическите партии подчертавайки, че в нашите демокрации парламентите са гласът на народа, а политическите партии и техните фондации са мислещите глави, раждащи идеи и подхранващи дебатите. „Ако приемем, че парламентите са двигателите на демокрацията,  то политическите партии се грижат за доставката на гориво”.

Мария Неделчева настоя за сериозно внимание по отношение на политическите партии и мястото, което те трябва да заемат в европейското публично пространство, ако искаме истинска европейска демокрация.  „Ние постигнахме  много с Договора от Лисабон и Европейската Гражданска Инициатива. Сега е време да дадем на европейските политически партии средствата за постигане на техните амбиции!”, счита М.Неделчева.

Европейският парламентарист обаче призова да се подходи с изострено внимание по въпроса и смята, че тези средства не следва да позволят по-големите партии да се превърнат в непоклатими хегемони. Трябва и по-малките структури също да имат достъп и участват в дебата. „Важно е да се борим срещу негативния образ на политическите партии и да убедим хората, че те не са "недолюбените чеда на демокрацията.”, апелира М.Неделчева.

Укрепването на европейското публично пространство изисква ясно определяне на условията за финансиране и прозрачност в управлението на финансите, смята още българският евродепутат. Ето защо процесът трябва да бъде отворен, така че да не е в полза на големите партии за сметка на по-малките, и обратно.

В изказването си М.Неделчева засегна и приемствеността, която следва да бъде
осигурена между европейското, националното и регионалното равнище. По думите й европейският статут, който ще се създаде, ще трябва да осигурява съответствие с националните законодателства по този въпрос, така че всички нива да са взаимосвързани.

„Трябва да гледаме много внимателно на това, което се казва в точка 23*
от доклада. В по-широк аспект, ние трябва да мислим за връзките, които европейските партии могат да установят с партиите в останалата част на света. В днешния глобализиран свят, изискващ съвместни решения между политиците е важно да ни се даде възможност да споделим и задълбочим демократичните ценности с нашите партньори извън ЕС.”, изтъкна в края на изказването си Мария Неделчева.



Прочетено: 3766 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
primorec Старото пристанище Семейство на плажа Мишка Флора Бургас 2009 Залив край Созопол Община Бургас Театър за драма. опера и балет, Бургас Пристанище Приморско Димитър Николов Дружинката европейка
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development