Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Бургас // Звезди
Виртуозните музиканти избраха Бургас за своя дебют

Недим Налбантоглу и Нешко Нешев с първи съвместен концерт в България



Виртуозните музиканти ще взривят Бургас
Ключови думи: Недим Налбантоглу, Нешко Нешев, Грууви бар
09 Април 2011, Събота


Източник: Bourgas.Org

За мнозина е ясно, че нашия любим град започна да си възвръща славата на изключително музикален град. С радост ви съобщаваме, че първият си концерт на българска територия на Недим Налбантоглу и Нешко Нешев, ще се състои именно в Бургас в превърналия се в култов за града Грууви бар.

Малко по-подробно относно събитието има по-долу:
На 15 Април, в бургаския Грууви бар, ще се изявят двама световноизвестни изпълнители – Недим Налбантоглу – цигулка и Нешко Нешев – акоредеон. Останалата част от звездната формация са Николай Делчев – китара и Север Ремзи Чотата – перкусии.

Нешко Нешев е роден на 20 ноември 1954 година и е познат на родната публика като ръководител на оркестър "Тракия", част от който е другата звезда на българската музика – Иво Папазов - Ибряма. Той е познат повече по света, отколкото у нас, след като с акордеона си е кръстосал земното кълбо. Музиката, която раждат пръстите му и извира от автентичния фолклор, той е разнесъл от Америка до Австралия. Няма концерт с участието на прословутия му оркестър "Тракия", на който залата да не е луднала на крака и да не реве и ръкопляска френетично. Нешко Нешев, момчето от квартал "Боровец", е член на Института за световна музика в САЩ. Маклафлин, Ал ди Меола, Нона Хендрикс, Дейвид Санбрукс, "Джипси Кингс" - това са само няколко от многото големи, с които Нешко е бил съвместно по сцените на света.
През 1989-а мениджърът на "Пинк Флойд" Джо Бойд пристигнал в България и пожелал да прослуша оркестър "Тракия", за който вече се говорело и по света. Вкарали Бах в музиката на хоро!
Не помня откъде ми изскочи това, но стана фантастично! При мен импровизациите стават сами, след мигновено хрумване", разправя Нешко. Тогава последвала и покана. Джо Бойд им направил реклама чрез собствената си агенция "Ханибалд рекърдс", след което издал тяхна плоча и касета. Оркестърът гастролирал през 1989-а в Лондон, а оттам излетял за Америка.

Недим Налбантоглу е роден в Къркларели през 1966 г. и получава първите си уроци по музика от своя баща Авни Налбантоглу на петгодишна възраст. Налбантоглу се запознава с цигулката на осем години и е приет в държавната консерватория Мимар Синан на първо място с почетна стипендия едва на дванадесет. След единадесет години на обучение в консерваторията, той записва "Ecole Normale de Musique" в Париж. През този период, той работи две години с известни музиканти като руската цигуларка Татяна Афанасиев, Деви Арлих и Бруно Лхусиев. Докато е в Париж, той дава уроци по уърлд музика в Ris Organis Music School.
След като завършва Ecole Normale de Musique, Недим Налбантоглу е поканен да се присъедини към L'Orchestre Nationale De Jazz и е солист в тази формация в продължение на три години. През това време той изнася многобройни концерти с музиканти като Джони Грифин, Туут Тилеманс и др.

Налбантоглу, който е известен във Франция като "човекът, който дава живот и кара цигулката да говори", е поканен в Сорбоната за 80-ия рожден ден на Йехуди Менухин, един от най-големите цигулари в света, и в края на вечерта изнася концерт за гостите по специална покана на друг известен цигулар - Стефан Грапели.

Името на Недим Налбантоглу, който споделя своята цигулка с публиката основно в джаза, класическата музика, турската музика, индийската музика и балканската музика, е вписано в историята на Popular and Traditional Art Museum във Франция като турски музикант с концерт в този музей.
Когато славата му се разпространява извън пределите на Франция, той е специално поканен в Лондон и изнася концерт в Queenn Elizabeth Concert Hall през 2003 година.

Налбантоглу участва в повече от 25 албума в много различни страни и изнася концерти, както и получава участия в телевизионни и радио програми в много страни като Франция, Германия, Мартиника, Швеция, Естония, Белгия, Португалия, Испания, Япония, Италия, Тунис, Индия и Мароко. Той издава два албума във Франция, "Muzik Kime Aittir?" (A Qui Appartient la Musique - На кого принадлежи музиката) и "I'Odeur Du Vent" (Усещане за вятър), който записва с известния акордеонист Роберто Де Брашов. Също така изнася няколко концерта с популярния български кларинетист Иво Папазов - Ибряма.
След период от 20 години, световно известния турски музикант Недим Налбантоглу сега живее и твори в Турция. Наскоро записва нов албум, "Yeni Dunya" (Новият свят). В него той развива известни мотиви от уърлд музиката, като включва и четири авторски пиеси.

Съвместният проект на Недим и Нешко датира от 2000 година като през 2001 записват албум в лейбъла Kalan Music. Името на пъвият им съвместен запис – „Balkan Messengers” става име и на формацията им и е представян многократно на различни сецни из Европа, Дебюта на формацията в България, ще бъде на 15 април именно в Бургас.

А ето и малко видео:




Прочетено: 7464 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
моите цветя Международен Семинар на фризьорите София грее грее ФАРА НА АХЕЛОЙ етюд 01 Селка къща Курсове по Регресивна Терапия в Институт за Регресивна и Реинкарнационна Терапия – Уъркшопове – Индивидуални сесии по регресия До другото лято Разлистване Етнографски музей Бургас моите цветя аЗ В  АНГЛИЯ
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development