Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Политиката по развитие да отреди по-централно място на селското стопанство.



19 Май 2011, Четвъртък



Синхронизирането на политиките по развитие и земеделие ще има положителен ефект върху развиващите се страни

Влиянието на Общата селскостопанска политика върху страните от Африканския, Карибския и Тихоокеанския басейни дискутираха участниците в 21-та сесия на Съвместната парламентарна асамблея АКТБ-ЕС, която се провежда в Будапеща (Унгария).

Познавайки в дълбочина проблематиката, българският евродепутат от Групата на ЕНП Мария Неделчева изтъкна като отправна точка в изказването си, че често ОСП бива обвинявана като недостатъчно добре съгласувана с политиката за развитие. Ето защо предлага, в контекста на реформата на ОСП, да се вземе предвид политиката по развитие и да се покаже политическа воля, но и от двете страни – и от ЕС, и от АКТБ. „Не трябва да си позволяваме да рушим с една политика това, което се опитваме да изградим с друга. Още повече когато става дума за човешки животи!”, аргументира становището си М.Неделчева.

Евродепутатът определи ролята на земеделието като изключително важна за осъществяването на целите на хилядолетието, най-вече що се отнася до борбата с бедността и с глада в развиващите се страни. Изложените данни сочат, че само 4% от публичната помощ за развитие е посветена на земеделието, въпреки че 75% от бедните в света живеят в селските райони и по-голямата част от тях са заети именно в селскостопанския сектор. Ето защо М.Неделчева смята, че земеделието трябва да бъде приоритет в политиката по развитие, но и развитието трябва да бъде взето предвид в ОСП.

В изказването си М.Неделчева подчерта още необходимостта ЕС и страните-членки да отредят на земеделието централно място в своите политики за развитие, с цел по-ефикасна борба с глада и с бедността. „Нужно е помощите да бъдат насочени към дребните селскостопански производители, които представляват 85% от земеделците в развиващите се страни, както и към жените и младите хора - най-големите жертви на недохранването и лошото хранене”, изтъкна М.Неделчева.

Евродепутатът обаче предупреди, че жизненоважно условие за ефикасността на помощите е вземането предвид на спецификите на всяка отделна страна от АКТБ. Успешна стъпка в тази посока би било създаването на възможности тези страни да стабилизират и развият своите собствени местни и регионални пазари.

В заключение М.Неделчева отбеляза нуждата от насърчаване на една отговорна ОСП и една политика за развитие, която отрежда по-централно място на селското стопанство: „Това са важни стъпки към осъществяването на целите на хилядолетието, които трябва да направим!”.




Прочетено: 4688 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
бургаска среща Конкур глазами зрителя вместо сняг на Коледа Машините на Леонардо Конкурс прическа Бургас 2009 Салат дьо Шоп това си е моята приятелка Инсталация
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development