Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Ще лицензират музиката в заведения и хотели в Созопол и Южното Черноморие



24 Юли 2011, Неделя



Между 26 и 29 юли организациите ПРОФОН и МУЗИКАУТОР откриват временна приемна в Созопол; от този сезон глобите за обектите, в които се използва музика без уредени права са между 2000 и 20 000 лв.

С цел улеснение на лицензирането на използване на музика в хотели, заведения и магазини в Созопол, Приморско, Китен, Царево и региона, организациите за колективно управление на права в музиката – ПРОФОН и МУЗИКАУТОР, ще открият временна приемна в Созопол. От 26 до 29 юли включително (вторник до петък), всички собственици и управители на търговски и туристически обекти могат да заповядат в малката конферентна зала на хотел „Корал” в Созопол (ул. „Лазурен бряг” 5), за да уредят правото да излъчват музика в своите хотели, заведения и/или магазини. Служители на ПРОФОН и МУЗИКАУТОР ще бъдат на тяхно разположение за консултации и сключване на договори, а необходимите документи са фирмено удостоверение и копие от категоризацията. В приемната ще присъстват и представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

ПРОФОН представлява правата на артистите-изпълнители (певци, музиканти) и музикални продуценти, а МУЗИКАУТОР тези на композиторите, текстописците, аранжорите и издателите. За да спази изискванията на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП), всеки собственик на туристически или търговски обект, в който се излъчва музика, трябва да сключи договор и с двете организации.

По силата на рамкови споразумения с дружествата, членовете на БХРА и регионалните й структури се ползват с около 50 % отстъпка от възнагражденията, които дължат на двете дружества за авторски и сродни права,. Всички хотелиери и ресторантьори от района ще могат на място да станат членове на браншовата организация и съответно да се възползват от тази отстъпка.

Според служители на трите организации това значително ще улесни и облекчи представителите на местния туристически и търговски бизнес, които са длъжни по закон да лицензират публичното изпълнение на музика в обектите си, особено имайки предвид предстоящите проверки от страна на Инспектората към Дирекция "Авторско право и сродни права" на Министерство на културата. Според промените в Закона за авторското право и сродните му права, влезли в сила от 25 март 2011 г., санкциите за нарушители на закона, в това число и публични места, които използват музика без разрешение от правоносителите, е между 2000 и 20000 лв. при първо нарушение и между 3000 и 30000 лв. при повторно.

В същото време тарифите на ПРОФОН и МУЗИКАУТОР за заплащане правото на публично изпълнение на музика са съобразени с икономическата реалност в страната, съгласувани са с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и са изключително приемливи за представителите на бизнеса.

Възнаграждението, което трябва да плащат заведенията и хотелите за музика зависи от броя на местата и категоризацията на обекта, както и от това дали са сезонни или не. Възнагражденията за търговски обекти (магазини) и центрове за услуги (фризьорски, фитнес и др.) се определят от площта на съответния обект.

Подобни приемни на ПРОФОН и МУЗИКАУТОР вече бяха организирани в Златни пясъци и Слънчев бряг и благодарение на тях бе лицензирано използването на музика в няколко стотин обекта по българското Черноморие.



Адрес на приемната: Конферентна зала на хотел „Корал” Созопол (ул. „Лазурен Бряг” 5).
Работно време – 26-29 юли включително, от 10 до 17 ч.
За контакт със служителите във временната приемна:
Васил Василев (старши експерт направление „Публично изпълнение” в ПРОФОН): 0884 17 09 18
Момчил Даскалов ( Ръководител направление”Търговски обекти, туризъм и кина” в МУЗИКАУТОР): 0886861141, [email protected]


Информация за ПРОФОН:

ПРОФОН е творческо сдружение с нестопанска цел управляващо права, сродни на авторското право - тези на артистите-изпълнители и музикалните продуценти. ПРОФОН лицензира използването на огромен музикален каталог на територията на Република България - репертоара на над 25 000 звукозаписни компании от цял свят, както и правата на стотици хиляди артисти-изпълнители и 150 от най-популярните български изпълнители, групи, музикални компании и продуценти. През 2010 г. ПРОФОН разпредели над 5.5 млн. лв. на правоносителите.
ПРОФОН лицензира следните основни видове използване на музика: радио- и телевизионно излъчване, излъчване на музика в Интернет – симулкастинг и уебкастинг, препредаване (напр. чрез кабел и сателит), публично изпълнение.
През 2010 г. ПРОФОН регистрира рекорден за Европа ръст от 61 % на приходите за използване на музика в ресторанти, хотели, заведения, магазини, бензиностанции и др, като събра за правоносителите (артисти-изпълнители и музикални продуценти) 755 хил. лв. През 2011 г. се очаква ръст от около 25 % на приходите от т.нар. "публично изпълнение” на музика.

Информация за МУЗИКАУТОР:

МУЗИКАУТОР е сдружение за колективно управление на авторски права на композитори, автори на литературни произведения, свързани с музика и музикални издатели. Сдружението е учредено през 1992 г. в София от 104 български автори. Днес МУЗИКАУТОР представлява над 2300 български творци както и близо 2 000 000 автори от над 100 страни в света по силата на двустранни договори с 60 чуждестранни авторски дружества.
МУЗИКАУТОР е член на Международната конфедерация на дружествата на  композитори и автори (CISAC) и на Международното бюро на авторските дружества, управляващи правата за механичен запис и възпроизвеждане (BIEM).

Информация за редактори, относно правата на композитори, текстописци, аранжори, артисти-изпълнители и продуценти на звукозаписи и музикални видеозаписи, при т.нар. публично изпълнение на музика в туристически и търговски обекти:

Според Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) всички публични места, на които се излъчват звукозаписи, музикални видеозаписи (клипове), радио- или ТВ програма, съдържаща такива, трябва  предварително да получат разрешение за това, като заплатят възнаграждение за носителите на правата – композитори, текстописци, аранжори, артисти-изпълнители и музикални продуценти /чл. 35, чл. 58 (1), чл. 76 (1.2), чл. 86 (1.3) от ЗАПСП/. Това е т.нар. публично изпълнение на музика, радио- и/или ТВ програма, като няма значение източника на това изпълнение - ефирна, кабелна, цифрова и сателитна телевизия, ефирно или онлайн радио, чрез компютър/лаптоп, специално създадена фонова музика или неинтерактивна програма, интернет стрийминг, озвучителна аудио и/или видео уредба и др.

Глобите за нарушители са м/у 2000 и 20 000 лв. (при повторно нарушение – от 3 000 до 30 000 лв.), както и риск от забрана за извършване на дейността или запечатване на помещенията, в които е извършено нарушението /чл. 97 от ЗАПСП/.

Заплащане на такса за кабелна/сателитна/цифрова телевизия, за интернет (когато се излъчва онлайн програма), такса за специално създадена неинтерактивна програма или фонова музика, хонорар на диджей (за заведенията), закупуването на оригинален диск, албум, колекция и др. НЕ означава, че правата за излъчването на музиката/програмата са уредени. Това право се отстъпва единствено и само от носителите на правата на защитената музика, които са за сродните права на артистите-изпълнители и музикални продуценти – с българската организация за колективно управление на сродни на авторските права – ПРОФОН, а за авторски права на композитори, текстописци и аранжори – с българската организация за колективно управление на авторски права МУЗИКАУТОР. Това е изрично потвърдено и в решението на Европейския съд в Люксембург от 07.12.2006 г. по дело C-306/05, в което на база на Европейската директива 2011/29 ЕС ясно се казва, че помещения в туристическите и търговски обекти са публично пространство и в тях се извършва публично изпълнение на музика, за което се дължи отделно възнаграждение.



Прочетено: 5282 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Ремонтира носачи BMW улична картина Sunrise Конкурс прическа Бургас 2009 Пристанище Приморско Колоски на белом фоне тия бански нищо не скриват... Черноморец Бургас до паркинга на Аз И Брат ми  с децата . Бургаски залез.JPG
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development