Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Ще поскъпне ли олиото на двойно от септември



21 Август 2012, Вторник


Автор: Десант

Сушата удари лошо маслодайните култури и ще оскъпи фуражите. Олиото на двойна цена от септември

Растителното олио ще поскъпва в близките месеци както в България, така и по света. На този етап това е реалистичната прогноза, основаваща се на данните за реколтата от слънчоглед и царевица, въпреки че в България потреблението на царевично олио е по-скоро символично. 

У нас се очаква стопаните да съберат около 20 на сто по-малко слънчоглед и близо 40 процента по-малко царевица, отколкото преди година. Това обяви лично министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, след като във вторник нагази до колене в царевична нива край град Раковски. Не е ясно с какво тази проверка на място обогати данните на статистиката, но поне потвърди, че министърът е бил коректен в обобщенията. 

Преди година добивът от царевица е бил над 2 милиона тона, докато от тази реколта се очакват около 1,2 милиона тона. При слънчогледа през 2011 г. са прибрани малко над 1,5 милиона тона, а сега очакванията са за същия добив като при царевицата – общо 1,2 милиона тона. 

И докато в Пловдивско резултатите са сравнително обнадеждаващи, тъй като се очертава среден добив от около 300 килограма царевица от декар, то в Старозагорско се очертават много по-ниски добиви, а има и опропастени от сушата площи. 
При пропаднали площи на 100% ще бъде задействан европейският регламент и зърнопроизводителите ще бъдат обезщетени с до 80% за загубите, обясни земеделският министър Мирослав Найденов. 

Несбъднати прокоби. 5 лева за литър 
Някои анализатори на пазара казват, че въпросът не е дали олиото ще удари 5 лева за литър, а кога ще се реализира това поскъпване. През януари 2011 година имаше прогнози, че това ще се случи още през юни същата година. Тогава още към края на февруари някои търговци пробваха с цени от 4 лева за литър, но после тенденцията се обърна. 

В момента повечето търговци предлагат слънчогледово олио по 3 лева за литър, но като цяло цената на най-евтиното олио в големите вериги от години се равнява на стойността на литър дизелово гориво. Защо това е така е друга тема, свързана и с пригодността на олиото (дори и използвано за пържене) да се употребява като алтернативно гориво за дизелови автомобили. 

Така или иначе, за българина не звучи еднакво плашещо 3 лева за литър олио и/или 3 лева за литър дизелово гориво. И докато при горивата това е своеобразна непреминавана психологическа граница, то при растителните мазнини прагът е минаван многократно, след което пазарът е смъквал олиото надолу. 

Според системата за агропазарна информация в периода 1 – 8 август средната цена на едро на слънчогледовото олио е 2,69 лева за литър. По области, най-ниски цени на едро на олиото се отчитат в Шумен (2,55 лв./литър), а на най-високи – в Добрич (2,88 лв./литър). 

През последната седмица средната цена за страната на слънчогледовото олио в големите търговски вериги  е  3,01 лв./литър, а в останалата част от търговската мрежа -  3,08 лева за  литър. 
Не бива да се подминава обстоятелството, че при цена от 5 лева за литър слънчогледовото олио ще се „състезава” за трапезата на българина с други растителни мазнини, вкл. и с най-евтините марки зехтин. 

И все пак – ако утре имате възможност да си вземете качествено олио по 2,70 за литър – не се колебайте да се запасите – като се съобразите, разбира се, със срока на годност. 

Свинско с царевица 
Царевицата определено става за гарнитура на традиционната свинска пържола, но днес става дума за друга зависимост. Царевицата е основен компонент във фуражите. Затова тенденцията за поскъпване на зърното автоматично се превръща в тенденция за поскъпване на месото и млякото. 
Скъпите фуражи и свитото потребление ще поставят животновъдите у нас под огромна преса, коментира през седмицата земеделският министър Мирослав Найденов. 

Цената на месото щяла да се увеличи през есента, прогнозира Галя Бъчварова от Асоциацията на свиневъдите в България, като се аргументира именно с очакваната слаба реколта на царевица и слънчоглед. По думите й, сега свинският бут се продава средно за 7,70 лв./кг, а вратните пържоли струват 8,60 лв. През септември кило пържоли щяло да се предлага на цени между 12 и 14 лв. 

Тази прогноза може и да не се сбъдне, тъй като все още е възможен внос на свинско месо на значително по-ниски цени, особено при дълбоко замразените меса. Чисто теоретично, държавата също би могла да интервенира на пазара с меса от резерва, но това е малко вероятно при правителство, което предпочита пиар ефекта от „замразените” цени. 

Обобщената прогноза е песимистична: очаква се продължаване на тенденцията на поскъпване на растителните мазнини, месата и млякото. Допълнително свитото потребление и голямата конкуренция вероятно ще доведат немалко от производителите до фалит.

Източник
desant.net


Прочетено: 8054 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
МАШИНА ЗА ПЕРДАШЕНЕ НА МАЗИЛКИ ROKAMAT, ГЕРМАНИЯ-2700 ЛВ. лека вечер Цъфнали череши Американски Кокили за Строители Конкурс прическа Бургас 2009 pepi флора 2008 Кафе Карамел пчела Tiffi Shop Глухарчета Стилът на знаменитостите
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development