Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Вдигнаха финансовия рейтинг на Община Айтос



Ключови думи:
21 Август 2012, Вторник


Автор: Община Айтос

Община АЙТОС вдига финансовия си рейтинг през 2012. Изпреварва Карнобат


Если сам себе не похвалиш .... Докато олимпийците ни затъват и повличат надолу премиера, предизвиквайки поредния вот на недоверие, Община Айтос скача с 30 пункта нагоре и се класира вече на завидното 64 място според  оценката на финансовото състояние
Методиката за оценка на финансовото състояние на общините
и Оценката за първото полугодие са базата на различни критерии. Сравнено с полугодието на 2011 г., през първите шест месеца на тази година, Община Айтос е направила огромен скок и се е придвижила с 30 пункта напред в класацията, сочат цифрите в сайта на Министерството. Вдигането на рейтинга на Айтос е резултат от крайната оценка по всички показатели, по които се инспектират общините. Тази оценка скача с близо четири пункта, сравнено с шестмесечието на 2011-та. 
С резултат от 44,15, Айтос оставя след себе си пет общини, от общо 13-те в област Бургас. Изпреварваме убедително Карнобат, който заема 65 позиция в крайното класиране, с по-ниски крайни оценки са и общините Руен, Средец, Малко Търново и Сунгурларе. Айтос се оказва в златната среда, плътно след черноморските общини, с чийто бюджети и приходи трудно можем да мерим финансови сили. 
Най-видима е промяната за община Айтос 
в показателя „Инвестиционна активност”. От оценка едва 9,73 пункта през 2011 г., сега оценката за полугодието е вече 15,92.. Скачат и показателите за ефективност с четири пункта. Забележителен е напредъкът при показателя „Финансова устойчивост”, който през т.г. е нараснал до 103,97, при 83,96 за шестте месеца на м.г. Логично, Айтос все още не може да отбележи видим напредък по показателя „Финансова самостоятелност”. Причината са недостатъчните собствени приходи, поради липсата на големи работещи фирми. 
Отличници сме по показателя, 
който отчита напредъка на общините, свързан с увеличаване на дела на капиталовите разходи в общите разходи. През първото полугодие на 2012-та делът на капиталовите разходи на фона на общите разходи се е увеличи на 15,92%, при 9,73/ за 2011 г. Положителна е и тенденцията към намаляване на дела на разходите за заплати и осигуровки в общите разходи – свиването на разходите за заплати в Община Айтос е близо 7%, сочат данните на МФ. 
Министерството констатира добър резултат и по показателя „Население на един общински служител”. През 2011 г.на един общински служител са съответствали 375 души от населението, през 2012 г. броят им е нараснал на 431 души, което е категорично доказателство за оптимизация на кадровия състав в административното обслужване на общината. 
Може би най-добър резултат, 
Айтос постига в показателя „Просрочени задължения като процент от собствените приходи и изравнителната субсидия”. Процентът за 2012 година е 0,00% при просроченост от 19,79% през м.г. И задълженията на Община Айтос Министерството изчислява на 0,00%, което означава, че всички наследени от м.г. финансови дългове вече са изчистени. Добри сме и по показателите „Бюджетно салдо, спрямо общите постъпления” и „Покриване на разходите със собствени средства”. Едно и също остава нивото при показателя „Дял на собствените приходи”, по същата причина, по която трудно напредваме в показател „Финансова самостоятелност”. 
Представената системата от показатели 
структурира и консолидира информацията за финансовото състояние на общините, за да бъде използвана като подходящ инструмент за финансово управление. Министър Дянков вече обяви, че за добрите кметове ще има бонуси, а лошите ще бъдат „сочени с пръст- публично пред избирателя”. Стана ясно още, че контролът ще е тотален - на всеки три месеца финансовото министерство ще класира общините с най-добра и най-лоша финансова дисциплина. Всяка община ще се оценява и по критерий за активно усвояване на европари и инвестиране  в общинската инфраструктура, по който през 2012-та Айтос със сигурност бележи сериозен напредък. 
С класацията, от догодина се въвежда нов модел на стимулиране, 
но и на дисциплиниране на общините. „Кметовете, които нямат дългове и управляват най-добре общинските бюджети ще получават допълнителен бонус като процент от субсидията от държавния бюджет.”, категорично е МФ. Стана ясно още, че държавата няма да спасява общините с огромни дългове, „независимо от какви разцветки са те”. 
Мястото на Айтос в класацията доказва, че за да си добре с финансите не е задължително да си кмет на община, която се издържа от туризъм. Финансовата стабилност Айтос и доброто управление на общинските пари са факт, резолиран и подпечатан не от друг, а от Министъра на финансите, и то в най-мащабната, безпрецедентна и безпристрастна за сега, оценка на общините в Република България.


Прочетено: 14332 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Регулиращи Кокили за Шпакловка и Oкачени тавани информация    http: //boltmin. blogspot. com/ Змийския остров - Созопол Мебелна Фабрика ДИЕЗ Роза Черноморец-Поморие ll залез над ез.Вая-Бургас.JPG Бургаският мост Фонтанът на Ето го Немо Община Бургас
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development