Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Култура и изкуство // Царево
Дарението включва сградата на действащата църква Св. Успение Богородично и 12 дка земя

Държавен имот в Царево - дарен на църквата21 Октомври 2012, Неделядействащата църква Св. Успение Богородично, най-старият православен храм на територията на Царево, датиращ от 1810 година е построен върху основите на храм от 10 век. Храмът и земите към него собственост на Църквата.

Дълги години най-старият храм в Царево, събиращ множество вярващи за молитва, е бил собственост на държавата. До днес, когато в присъствието  на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий и десетки миряни, областният управител Константин Гребенаров  и отец Стоян, представител на църквата подписаха договор, според който държавата, в лицето на губернатора, прехвърля безвъзмездно своя имот на църква „Св. Успение Богородично” - гр. Царево. Дарението включва сградата на действащата църква „Св. Успение Богородично”, както и прилежащата към нея земя в размер на 12 декара. В задължителните условия на договора за дарение са църквата да използва имотите по предназначение, а именно задоволяване религиозните потребности на вярващите. Договорът не допуска и ново строителство поради необходимостта от опазване на културно-историческото наследство.
    „Вие сте добър управленец и добър човек. Благодаря Ви за  святото дело от името на всички вярващи“, обърна се към губернатора Сливенският митрополит Йоаникий. Той подари на Гребенаров икона на Св. Николай Чудотворец с пожелание светеца да го закриля и да му помага и в другите дела, които му предстоят.
    От своя страна областният управител сподели, че с прехвърлянето на имота е решена една неправда, която е съществувала дълги години. От днес жителите на Царево могат да бъдат спокойни, че винаги ще имат храм, където да изповядват вярата си.
    След официалната част по подписване на договора, Негово Високопреосвещенство освети три камъка от основите на съществуващ през 50-те години на XX век параклис „Св. Георги” с аязмо, който се намира на територията на имота. Основите му са открити тази година по време  на археологически разкопки по програма „Виа Понтика”. С осветяването на основите днес се даде начало и на възстановителните работи по параклиса и аязмото.
    В обръщението си към събралите се миряни отец Стоян съобщи, че благодарение на  кмета на община Царево инж. Георги Лапчев вече има дарител, с чиято помощ параклисът и аязмото ще бъдат изцяло възстановени.
Храм в Царево, дарение

Храм в Царево, дарение

Храм в Царево, дарение
Прочетено: 9144 пъти


Сподели в социалните мрежи
Добави в Svejo
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Четвърти рожден ден Калиакра хотел Ротари Клуб Бургас поздравява Петко Сиреков Конкур глазами зрителя Best friends Pepi Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ Бургас и Леонардо производител на мебели по поръчка- мебели,кухни,вградени гардероби,легла,секции,антрета,детски стаи,офис на конкурентни цени Бургас, ФЛОРА 2008 Салат дьо Шоп
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03


   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development