Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

В България се използва едва половината от капацитета на газоразпределителната мрежаНезадоволителното състояние на газификацията и пропуснатите заради това ползи на национално ниво се дължат на липсата на стратегия за насърчаване развитието на сектора
Ключови думи: газоразпределителна мрежа, Овергаз. Овергаз Бургас, Бургас
09 Август 2013, ПетъкСпоред оценка на газоразпределителните дружества, които притежават лицензии за тази дейност, мрежата позволява транспортиране на два пъти по-големи количества синьо гориво, както и присъединяване на четири пъти повече потребители.

Едва 50% от капацитета на изградената газоразпределителна мрежа в България се използва за пренос на природен газ до домовете. 
Към момента капацитетът на инфраструктурата за пренос е 960 милиона кубически метра природен газ годишно. По данни на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за 2012-та продажбите на синьо гориво от всички газоразпределителни дружества в страната достигат до 482 милиона кубически метра.
 
Незадоволителното състояние на газификацията и пропуснатите заради това ползи на национално ниво се дължат на липсата на стратегия за насърчаване развитието на сектора. Ако се използва целия потенциал на инфраструктурата, показателят “изградена мрежа на потребител” би се понижил от 50 до 11,5 метра. Това означава 4,3 пъти по-ниски разходи за изплащане на направените мрежови инвестиции. Цената за разпределение пък би намаляла двойно поради два пъти по-голямото количество на транспортиран природен газ.
При достъп до газоразпределителната мрежа на близо 10% или 293 хиляди домакинства, само 2,1 % от жилищата са газифицирани. Данните показват, че причината се корени не в липсата на изградена инфраструктура, а в предпочитането на високо технологичната и по-скъпа електрическа енергия. По данни на Евростат за 2012-та цената на електрическата енергия за бита в България е 70,6 евро за мегаватчас, а на природния газ – 41,17 евро за мегаватчас. 


Прочетено: 9844 пъти


Сподели в социалните мрежи
Добави в Svejo
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Декоративни дървени конструкций Pepi Южен парк Осенний натюрморт Тройно дестилирана украинска водка Списание Влъхвите Кайро Мишка Светла Фрагмент от сграда в Бургас Цвете
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03


   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development