Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Промяна в Наредбата за категоризиране на заведенията за хранене и развлечения ще доведе до нелоялна конкуренция



18 Август 2013, Неделя



Ако самостоятелните заведения не бъдат категоризирани, това ще доведе до неконкурентна, дъмпингова среда, което е сериозна предпоставка за захранване и развитие на сивата икономика и до създаване на корупционни практики, заяви председателят на Управителния съвет на Съюза Елена Иванова. 

Готвената промяна в Наредбата за категоризиране на заведенията за хранене и развлечения ще доведе до нелоялна конкуренция спрямо бизнеса, занижаване качеството на храните и услугите и ще даде тласък на сивата икономика. Предложението на икономическия вицепремиер Даниела Бобева за отпадане изискването за категоризиране на всички самостоятелни заведения ще позвали до максимум опасността от консумация на некачествени продукти, занижаване на хигиенните и санитарни изисквания, неспазвене изискванията за отстоянията и много други. „Близо 300 са в „Слънчев бряг” временните обекти-тип улични заведения. За подобни нарушения, при проверки минали години бяха затваряни и глобявани десетки заведения по морето. Сега с готвената промяна в Наредбата за категоризиране, заведенията ще работят без никакъв контрол”, заяви хотелиерът Веселин Налбантов. Според негови колеги, всички заведения трябва да бъдат с равни изисквания за работа и не би трябвало браншът да е разделен. От „Съюза на собствениците” в курортния комплекс изразяват абсолютно несъгласие с предложението на Бобева. „Ако самостоятелните заведения не бъдат категоризирани, това ще доведе до неконкурентна, дъмпингова среда, което е сериозна предпоставка за захранване и развитие на сивата икономика и до създаване на корупционни практики”, заяви председателят на Управителния съвет на Съюза Елена Иванова. Тя добави, че в районите, местата, където има сериозна туристическа дейност, както е в курортните комплекси, всичко трябва да бъде категоризирано, за да не се поощрява сивият сектор. Според нея по този начин би се гарантирало качеството на продукта. „Ако обектите са некатегоризирани, те не биха могли да бъдат проверявани от Комисията за защита на потребителите. Няма да са на отчет никъде. Това, че ще бъдат проверявани от Агенцията по храните не значи кой знае какво, тъй като нейните правомощия са ограничени”, подчерта Иванова. От Съюза смятат, че предложението на Бобева би било подходящо да обхване само районите, където няма силен туризъм и икономика, например Странджа, Сакар, Видин и т.н. 


Прочетено: 16434 пъти


Сподели в социалните мрежи
Добави в Svejo
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Графила 2009, Бургас Залез Приморско Флора Бургас 2009 Конкурс прическа Бургас 2009 Ботева и Фердинандова Флора Бургас 2009 Регулиращи Кокили за Шпакловка и Oкачени тавани Несебър Преминаването забранено! Пролет на село
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03






   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development