Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

БУРГАС представя Европа в проекта СВЕТОВНИТЕ ГРАДОВЕ



Бургас, Община Бургас, Световните градове
Ключови думи: Бургас, Община Бургас, Световните градове
17 Ноември 2015, Вторник



Община Бургас е избрана да участва в диалог с представители на местната власт от Япония в рамките на проекта Световни градове.

Нейни партньори в инициативата са Рига (Латвия), Лайпциг (Германия) и Векшьо (Швеция). Тя е финансирана от Генерална дирекция "Регионална и урбанистична политика" на Европейската комисия, с подкрепата на организацията "Местни власти за устойчиво развитие" - ICLEI.

Проектът "Световните градове" включва като основен компонент междуобщинския обмен на опит за улесняване на диалога между градовете в Европейския съюз и специфични партниращи страни. Целта му е да прилага в международен мащаб принципите на сътрудничество, които изграждат регионалната политика на ЕС. ICLEI координира обмена на политики за градско развитие между ЕС - Канада и ЕС - Япония.

По проекта са планирани 3 работни срещи (2 в Япония и 1 в Европа), които да генерират съвместен подход по теми от взаимен интерес.

В началото на септември представители на четирите европейски и на японските градове Тояма, Кумамото, Шимокава и Китакюшу, се срещнаха в Токио. Там те представиха свои политики и обсъдиха конкретни мерки за посрещане на предизвикателствата на съвременното градско развитие. Впоследствие европейските участници посетиха на място японските градове-партньори за обмяна на опит по теми, касаещи проекта.

Предстои провеждането на втора работна среща в периода 23-27 ноември, този път в Европа, която ще започне с двудневна програма в Лайпциг (Германия). След нея, на 25-27 ноември, делегация от японския град Тояма ще посети Бургас.

Двете основни теми за обсъждане и сътрудничество са базирани на компактното градско развитие, в светлината на едно застаряващо и намаляващо население, и екологията.

Първата тема разглежда ролята на градовете за балансирано и устойчиво социално-икономическо и териториално развитие, преструктуриране на публичните транспортни мрежи, концентриране на градските функции във вторичните общински центрове.

В контекста на борбата с глобалните климатични промени и съзнавайки необходимостта от съвместен подход за справяне с това сложно политическо предизвикателство, е подбрана втората тема на диалога, а именно темата за нисковъглеродното развитие. Тя се отнася до стратегии, които подпомагат икономическия растеж и нарастването на градската територия по начини, които подкрепят намаляването на въглеродните емисии.


Прочетено: 30552 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
581
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Театър за драма. опера и балет, Бургас Флора -Бургас-2009.JPG Тавия 3 Детски къщи Teddys house Странджански извор университет аз до паркинга на хотел приморец майк
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development