Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Първи български национален фолклорен конкурс ПАЗИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКОТО



ПАЗИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКОТО
Ключови думи:
20 Май 2016, Петък



Очакваме повече от 1000 изпълнителии на сцената на ПЪРВИЯ НАЦИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН КОНКУРС ПАЗИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКОТО

Близо 1000 индивидуални и групови изпълнители ще се изявят на сцената на първия национален фолклорен конкурс "Пазители на българското" на 21 и 22 май /събота и неделя/ в залата на НХК. Това съобщиха инициаторите му странджанския народен певец Костадин Михайлов, хореографът и художествен ръководител на фоклорни състави Дора Барева и ученикът на Вълкана Стоянова и изпълнител на тракийски фолклорни песни Стоян Варналиев на пресконференция в Община Бургас.
"Идеята ни е конкурсът да се провежда на всеки 2 години, а целта му е откриване и предоставяне на изява на даровити и млади изпълнители на българска фолклорна музика.
Акцент ще поставим на откриването на песни, които все още на са записвани и не са познати досега. Те ще бъдат записвани, за да бъдат съхранени за поколенията. Ще бъде издаден диск с книжка с песните от конкурса, които ще бъдат връчвани на изпълнителите на второто издание на "Пазители на българското", сподели Стоян Варналиев.
Регламентът на най-новия конкурс за български фолклор ще включва изпълнение на 2 песни от всеки участник - една бавна и една хороводна. Изпълненията ще бъдат оценявани от 12-членно жури от уизтъкнати специалисти по фолклористика с председател проф. д-р Лозанка Пейчева.
"На конкурса ще бъдат представени всички възрасти - до 7 г., 7-14 г., 14-18 г., 18-25 г. и над 25 г. Най-малкият ни участник е 3-годишната Дария Динкова от Нова Загора, а най-възрастният е Стояна Минева на 80 г. от с. Рудник. Награждаването на ще бъде в неделя от 19.00 часа в НХК, а наградите са плакет "Пазител на българското", безплатен аудиозапис, награда на името на гъдуларя Цвятко Благоев, награда на кмета на Бургас, от ЮНЕСКО и от Министерството на културата", разказа странджанският изпълнител Костадин Михайлов.
Той добави още, че след награждаването, в 20.00 часа ще започне втори конкурс "С песните на Магда Пушкарова". "Много съм горд, че след 22 години, когато се проведе първото издание, посветено на голямата странджанска певица, от която сме се учили всички, ще възродим този празник на странджанската музика. На сцената ще видим и чуем всички лауреати от първото издание. Участниците в конкурса на името на Магда Пушкарова са 50 и трябва да представят нейни песни", сподели Костадин Михайлов.
Информация за конкурса ще се издаде и на английски език.
В края на срещата Стела Никова поздрави гостите, като изсвири на гайда химна на Странджа "Ясен месец".
В залата присъстваха още Мария Маркова - диригент, педагог, фолклорист и дългогодишен художествен ръководител на ансамбъл "Китка" и председателят на Областния съвет на читалищата в Бургас Кольо Николов.


Прочетено: 61658 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ палма Фрагмент от сграда в Бургас Пролет, кокичета сред тухли Странджански извор Изгрев pepi Флора Бургас 2009 Бургас, ФЛОРА 2008 газ АРКУТИНО Лятната естрада в Морската градина
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development