Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Пристанище Бургас отбеляза 113 години от откриването си



Историята на Бургаското пристанище е историята на града
Ключови думи:
20 Май 2016, Петък



Изложба украси входа на административната сграда на пристанището

Изложба украси входа на административната сграда на пристанище Бургас. Тя е посветена на 113-та годишнина от освещаването на Бургаското пристанище през 18 май 1903 година.  Темата на изложбата е Бургас и пристанището в миналото и днес. Фотоизложбата  е част от инициативите, организирани от клуба на пенсионерите  при Пристанище Бургас, с които се отбелязва годишнината. 
В навечерието на празника бивши и настоящи служители и работници в порта имаха възможност да научат интересни факти от историята на пристанището от художника и историк Митко Иванов, който е автор на книгите „Загадъчният град”, „Мълчанието на Александър” и съавтор  в изданието „История на Бургас”.

„Историята на Бургаското пристанище е историята на града”, с тези думи изпълнителният директор на пристанище Бургас Диян Димов откри беседата за миналото на порта. Интересен е фактът, че в първите години каруците с товари  за пристанището са били толкова много, че са задръствали улиците на Бургас. Нямало е как изпразнените каруци да се върнат обратно и за това ги превозвали с лодки до най-близката суша. В дните когато се е изнасяло зърно на ден през пристанището са минавали по 3 хиляди каруци с товар. Построяването на пристанището и на ж.п. линията от Ямбол до Бургас дава силен икономически тласък за развитието на града.
В Бургас пристанищна дейност е имало много преди построяването на порта, каза Иванов. За това свидетелства кадийски документ /издаден от съда/ от XVI век  относно сбиване между кираджии и еничари.
Честването на годишнината завърши с концерт. В него участваха фолклорната група при клуба на пристанищните пенсионери, певците Стоян Ганчев, Мария Маркова, Атанас Митрев и трио „Мъниста”. Многo аплодисменти предизвикаха и изпълненията на младия странджански певец Костадин Михайлов и най-младата гайдарка в Бургас Стела Никова.
 
 


Прочетено: 43344 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
578
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Бургаски залез.JPG Стилът на знаменитостите Почистваща фирма Варна Пролет, кокичета сред тухли Лалета от Бутик деца Флора Бургас 2009 Странджа, Бръшлян Небе Ремонтиране рециклиране носачи на BMW E46 созопол Южен парк
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development