Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Васил Терзиев, Светлин Наков и Христо Тенчев с номинации в област бизнес за Награди Евлогий и Христо Георгиеви



Награди Евлогий и Христо Георгиеви
Ключови думи: Евлогий и христо Георгиеви, Телерик, информатика
20 Май 2016, Петък



Номинациите, които са излъчени от браншовите бизнес организации, обяви председателят на Организационния комитет на наградите Христо Тучев.

На Дванадесетата световна среща на българските медии в Прага, Чехия, организирана от БТА и Асоциацията на българските медии по света, станаха ясни номинираните в област „Бизнес” за Награди „Евлогий и Христо Геор
гиеви”. Номинациите, които са излъчени от браншовите бизнес организации, обяви председателят на Организационния комитет на наградите Христо Тучев. За мотивите си, да представи номинациите именно на световния форум, той заяви: „Евлогий и Христо Георгиеви осъществяват своите бизнес успехи в емиграция. Българите, живеещи в чужбина са тези, които би трябвало да следват техния пример. Посланието е към всички тях и затова го правим тук в Прага пред българските медии в чужбина. С примера на Евлогий и Христо Георгиеви искаме да вдъхновим всички наши съграждани зад граница.”
Първата номинация в област бизнес е за Васил Терзиев - съосновател и изпълнителен директор на софтуерна компания Телерик. Терзиев  има бакалавърска степен по „Бизнес администрация“ от Американския университет в България. Преди да създаде Телерик,  заема различни позиции в компании от високотехнологичния и инвестиционния сектор, както и сектора на недвижимите имоти. След придобиването на Телерик от американската компания Progress Software през 2014 „Телерик“ става „Telerik, a Progress Company“, а Терзиев поема поста главен директор „Иновации” в Progress. На тази позиция Терзиев отговаря за дългосрочната стратегия за разрастването на Progress, идентифицирането на нови пазари и развитието на иновациите. В момента компанията Telerik, a Progress Company е носител на над 300 световни награди и е водещ работодател в България за шест поредни години от 2007 г. През 2015 г. Компанията организира и изцяло финансира образователната инициатива „Академия на Телерик“, която предоставя безплатно обучение по програмиране за всички възрасти. Академията включва пет подинициативи, които помагат на хиляди ученици, студенти и млади хора, които искат да се преквалифицират, да развият практически умения в сферата на разработката на софтуер и да се реализират успешно в ИТ индустрията.  На 17-ти май 2016-та Телерик официално става част от глобалния бранд на компанията майка Progress и започва да оперира под бранда на Progress в България и глобално.Компанията потвърждава ангажираността си към „Академията на Телерик“,както и към развитието на технологичния сектор в България. Заради успеха и приноса си към обществото досега „Академията на Телерик“ запазва името си и става „Telerik Academy by Progress“. Progress разширява инвестицията си в нея, като до края на 2016-та ще удвои преподавателския екип в София и ще добави нова зала за обучения в столицата.
Втората номинация е двойна и е за  Светлин Наков и Христо Тенчевоснователи на първия Софтуерен университет в България СофтУни.Софтуерният университет дававъзможност за качествено образование за софтуерни инженери с практическа насоченост, професия и работа в софтуерната индустрия, както и възможност за диплома за висше образование. Основна цел и мисия за екипа на университета е да направят хората, които обучават, истински професионалисти в софтуерната индустрия и да се ангажират с намирането на работа по придобитата специалност "софтуерен инженер".Светлин Наков е известен като лектор, софтуерен инженер, ръководител на софтуерни проекти, предприемач и вдъхновител на хиляди млади хора. Той е участвал като главна движеща сила в изграждането и развитието на най-големия обучителен център за софтуерни инженери в България - Софтуерната академия на Телерик. Светлин е носител на Наградата "Джон Атанасов" на Президента на България и има опит като хоноруван преподавател по компютърни науки в СУ "Св. Климент Охридски", НБУ и ТУ-София.Христо Тенчев е изпълнителен директор и основател на XS Software - българска компания за разработка на онлайн игри. Тенчев основава компанията докато е още в училище. В момента компанията му е най-голямата у нас за разработка на компютърни игри, в нея работят над 150 души, а годишната печалба надхвърля 5 млн. евро. Завършил “Компютърни системи” в ТУ, Тенчев разбира в дълбочина проблема с българското софтуерно образование от двете страни - на студентите и на работодателите в ИТ сферата. Той е един от двамата българи, които се наредиха в престижната класация „Топ 30 под 30” на списание „Форбс” , в категорията за социално предприемачество. 
Дневният ред на ХII световна среща на българските медии, която ще продължи до 21-ви май, включва дискусии по проблемите на българските медии зад граница, както и културна и бизнес тематика от национално значение.
Припомняме, че Награди „Евлогий и Христо Георгиеви” се връчват за принос към българското общество в областта на образованието, дарителството и бизнеса. Номинираните в другите две области са както следва:
Номинирани в област „Образование”:
Проф. Минко Балкански  - един от най-големите физици в света и почетен професор в университета "Мария и Пиер Кюри", където оглавява лабораторията по физика на твърдото тяло. Носител на орден „Стара планина“ и отличието „Мигрант на годината“ за 2004-та година;  
Проф. д-р Григор Горчев, пионер във въвеждането на роботизираната хирургия в Източна Европа, бивш почетен ректор на Медицинския университет в Плевен и член-кореспондент на БАН, съветник по здравната политика във втория мандат на президента Георги Първанов. От 2003 г. Горчев е и съсобственик на специализираната АГ болница "Света Марина" в Плевен.
Проф. Христо Глушков  - историк, най-големият изследовател на дейността на карловските дарители Евлогий и Христо Георгиеви, автор на единствената моногарфия, посветена на живота и делото на двамата братя, озаглавена „Евлогий и Христо Георгиеви – живот и дейност”.
Номинирани в област „Дарителство”:
Иван Станчов – български дипломат от кариерата, кавалер на ордена на почетния легион на Франция, носител на орден „Стара планина” 1-ва степен, носител на медал за отлична служба от армията на САЩ, съветник по външнополитическите въпроси на двама български президенти, бивш посланик на Република България във Великобритания, създател на Фондация Карин дом - първата НПО в България, която въвежда съвременни методи на работа с деца с увреждания, в дарения от Станчов център „Карин дом”, дарител на Националния исторически музей.
Иван Анев – български инжeнер-химик от Хайделберг, Германия, бивш преподавател в ХТМУ София и най-щедрият дарител на Български червен кръст (БЧК). По волята на починалата си съпруга той дарява наследството й в размер на 205 000 евро за 24 броя медицинско оборудване за животоспасяващи процедури за лечение на деца с тежки заболявания. Оборудването е дарено на 9 болници в София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Благоевград и Самоков.
Софка и Жельо Желеви, родители на Валерия Желева - една от жертвите на пожара във влака София-КардамНосители на наградата „Достойните българи” за 2013-та година. Сем. Желеви даряват средствата от полученото държавно обезщетение на 5-те учебни заведения, където е била възпитавана и се е обучавала дъщеря им: Детска ясла „Пролет” в Добрич, целодневна детска градина „Дора Габе” в Добрич, училище „Св. Климент Охридски” в Добрич, Хуманитарната гимназия в Добрич, както и Химическия факултет на Софийския университет.
Церемонията по връчването на Първите национални награди „Евлогий и Христо Георгиеви” ще се състои на 24 май в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски” от 18 часа, параден вход.
Всички, които се интересуват от вдъхновяващата история на братятаЕвлогий и Христо Георгиеви, могат да изтеглят електронен вариант на книгата "Евлогий и Христо Георгиеви - живот и дейност" напълно безплатно на адрес: http://bit.ly/1rhLlSQ, както и аудио версията на адрес: http://bit.ly/20XAg5y.
Разберете повече за делото на Евлогий и Христо Георгиеви и мотивите на организационния комитет на наградите на: http://georgievi.bg/награди/мотиви/ и във Фейсбук страницата „Евлогий и Христо Георгиеви”:https://www.facebook.com/evlogiihristogeorgievi/
Видео за награди Евлогий и Христо Георгиеви вижте тук: https://www.youtube.com/watch?v=cKr-SRHFlM4

Повече за Васил Терзиев:
Васил Терзиев е съосновател и изпълнителен директор на софтуерна компания Телерик, играе ключова роля за успешното разрастване на компанията от стартираща в България през 2002 до един от водещите световни доставчици на софтуерни решения за бизнеса -  над 130 хил. клиенти в 100 хил. организации в 94 страни използват продуктите на Телерик, като сред тях са 450 от 500-те организации в списъка „Fortune 500®“, както и водещи образователни, държавни и неправителствени институции. Терзиев  има бакалавърска степен по „Бизнес администрация“ от Американския университет в България.
Преди да създаде Телерик, той заема различни позиции в компании от високотехнологичния и инвестиционния сектор, както и сектора на недвижимите имоти. След придобиването на Телерик от американската компания Progress Software през 2014 „Телерик“ става „Telerik, a Progress Company“, а Терзиев поема поста главен директор „Иновации” в Progress. На тази позиция Терзиев отговаря за дългосрочната стратегия за разрастването на Progress, идентифицирането на нови пазари и развитието на иновациите.
Telerik, a Progress Company е носител на над 300 световни награди и е водещ работодател в България за шест поредни години от 2007 г. През 2015 г. компанията е включена в три Mагически квадранта на Gartner - световен лидер за ИТ проучвания и консултиране - „Платформи за разработка на мобилни приложения“, „Управление на уеб съдържание“ и „Корпоративни платформи за приложения като услуги (aPaaS)“. През 2013 г. компанията за първи път беше включена в Магическия квадрант за интегрирани пакети за тестване на софтуер и стана първата организация в Централна и Източна Европа с подобно отличие. Магическите квадранти на Gartner представляват методология за оценка на представянето на компаниите в редица технологични сектори.
Компанията организира и изцяло финансира образователната инициатива „Академия на Телерик“, която предоставя безплатно обучение по програмиране за всички възрасти.Академията включва пет подинициативи, които помагат на хиляди ученици, студенти и млади хора, които искат да се преквалифицират, да развият практически умения в сферата на разработката на софтуер и да се реализират успешно в ИТ индустрията.  Подинициативите са:
„Софтуерна академия на Телерик“ - едногодишна присъствена програма по софтуерно инженерство за студенти и специалисти от различни области с интерес за кариера в ИТ индустрията;
 „Училищна академия на Телерик“ –  обучителна програма по разработка на софтуер за ученици между 14-19 години;
Алго академия на Телерик“ - обучителна програма с фокус върху алгоритмично програмиране за подготовка на ученици между 14-19 години за национални и международни състезания по информатика;
„Детска академия на Телерик“ – национална образователна инициатива за обучение на ученици от 10 до 12 години по програмиране. Включва две учебни направления: алгоритмично програмиране и разработка на софтуер. От февруари 2016 г. инициативата организира съвместно с CoderDojo България и Дигиталната Национална Коалция безплатни работилници по програмиране за деца от първи до трети клас;
 Telerik Digital Academy – инициатива с фокус върху дигиталните технологии. Стартира на 9 май 2016 г. с първия в България безплатен интегриран курс по дигитален маркетинг в сътрудничество с Google.
Telerik, a Progress company, е носител на редица награди за принос към обществото и ИТ индустрията в България с „Академията на Телерик“. Инициативата е многократно отличавана за иновативния си подход към обучението по софтуерно инженерство:
- Първо място в категория „Обществена дейност“ на Forbes Business Awards (2012 г., 2015 г.);
- Първо място в категория „Инвеститор в знанието“ на годишните награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите (2013 г., 2015 г.);
- Награда за „Новаторство в обучението по програмиране в България“​ от технологичното издание Computerworld България за Бойко Яръмов, съосновател на Telerik, a Progress company, и директор на „Академията на Телерик“ (2015 г.);
- Награда „Иноватор на годината“ в конкурс „Мъж на годината“, организиран от националното Дарик Радио, за Бойко Яръмов, съосновател на Telerik, a Progress company, и директор на „Академията на Телерик“ (2015 г.);
- Отличие за „Новатор в образованието“ от образователния сайт Uchi.bg (2014 г., 2015 г.);
- Победител в категория „Социално отговорна компания“ на Best in Bizz Awards (2013 г.);
- Образователна награда от БАИТ (2012 г.);
- Награда за корпоративна и социална отговорност за Telerik, a Progress company, от БАИТ (2012 г.);
През май 2016-та Telerik официално става част от глобалния бранд на компанията майка Progress и започва да оперира под бранда на Progress в България и глобално. Компанията потвърждава ангажираността си към „Академията на Телерик“, както и към развитието на технологичния сектор в България. Заради успеха и приноса си към обществото досега „Академията на Телерик“ запазва името си и става „Telerik Academy by Progress“. Progress разширява инвестицията си в нея, като до края на 2016-та ще удвои преподавателския екип в София и ще добави нова зала за обучения в столицата. Планира се и създаването на нов уебсайт с локализирани обучителни материали за потребители извън България. Курсове по английски език, курсове по немски език и друго учебно съдържание. Учебната програма също ще се разшири с направление по бизнес умения, продължават обученията  по софтуерно инженерство за хора на почти всяка възраст, както и курсовете по дигитален маркетинг.   
 
Цитати на Васил Терзиев:
„Няма готова рецепта за създаването на успешен бизнес, но бих посъветвал хората, които искат да стартират собствен бизнес, да си поставят високи цели и да ги следват без страх от провал. Това би им дало много по-голям шанс да постигнат повече, дори и да не успеят да реализират изцяло най-смелите си мечти. Колкото по-високи са целите, толкова повече предизвикателства ще срещнат по пътя си.”
***
„Успехът на една държава зависи от отношението, мирогледа и действията на хората, които са част от нея. Същото важи с пълна сила и за компаниите и техните служители. Затова е важно всеки един човек да отделя по-малко време на това да се оплаква или да търси оправдания в професионален или в личен план и вместо това да си постави цел, да фокусира усилията си и да действа.
 
***
„Всяко начинание, което ни развива и предоставя възможност да достигнем нови хоризонти, е осеяно с трудности и предизвикателства. Ако се откажем още при първата пречка, няма как да бъдем успешни. Затова е необходимо да излезем извън зоната си на комфорт и най-вече да поемем активна роля. Много често хората избират просто да недоволстват от нещата, които не одобряват, вместо да бъдат активната страна и да ги променят.
 
***
„Ако започнем да поемаме инициативата и да подобряваме това, което е в наш контрол, колкото и малко да изглежда то първоначално, ще видим как с времето можем да постигнем огромен успех.
 
***
„За успеха на един човек бих могъл да съдя по това, което е изградил и оставил след себе си – дали е направил нещо добро за хората около него, за служителите и за обществото като цяло.

Повече за Светлин Наков и Христо Тенчев:

Светлин Наков и Христо Тенчев са основатели на първия Софтуерен университет в България „СофтУни”. Софтуерният университет дава възможност за качествено образование за софтуерни инженери с практическа насоченост, професия и работа в софтуерната индустрия, както и възможност за диплома за висше образование. Основна цел и мисия за екипа на университета е да направят хората, които обучават, истински професионалисти в софтуерната индустрия и да се ангажират с намирането на работа по придобитата специалност "софтуерен инженер".
Светлин Наков е известен като лектор, софтуерен инженер, ръководител на софтуерни проекти, предприемач и вдъхновител на хиляди млади хора. Ползва свободно английски език. Той е участвал като главна движеща сила в изграждането и развитието на най-големия обучителен център за софтуерни инженери в България - Софтуерната академия на Телерик - интензивна програма за безплатно обучение на софтуерни инженери, която предоставя практически опит и задълбочени знания по програмиране. Издава 6 безплатни книги за програмиране и разработка на софтуер с различни инструменти и технологии.  Учредява Българска асоциация на разработчиците на софтуер (БАРС) през 2004, създава Националната академия по разработка на софтуер (НАРС) през 2005 г., в която се обучават безплатно софтуерни инженери. През 2008 г. Когато академията преминава на платени обучения, Наков напуска заради несъгласия със съдружниците си да събират пари от учащите. След НАРС Наков става технически директор на малка софтуерна фирма и пише застрахователен софтуер за голяма българска застрахователна компания, туристически застраховки, здравни застраховки, медицински застраховки, застраховка жилище. След това преминава в Телерик и учредява академията на Телерик за софтуерни инженери. Получава докторска степен по компютърни науки през 2010 г. Същата година създава училищната софтуерна академия на Телерик  „Академия на Телерик по софтуерни технологии за ученици (Telerik School Academy).
През 2011 г. По идея на Светлин Наков  и с подкрепата на Телерик възстановява кръжоците по програмиране за деца по градовете в цяла България и се учредява академия по програмиране за деца (Telerik Kids Academy). През октомври 2012 г. Софтуерната академия на Телерик, която се ръководи и развива от Светлин Наков, става най-голямото учебно заведение за софтуерни инженери в България. През ноември 2013 г. Светлин Наков напуска Телерик и софтуерната академия, за да преследва мечтата си: изграждането на софтуерен университет (СофтУни), който да дава професия, работа и път в живота на десетки хиляди млади хора.
Светлин Наков е носител на Наградата "Джон Атанасов" на Президента на България и има опит като хоноруван преподавател по компютърни науки в СУ "Св. Климент Охридски", НБУ и ТУ-София. Той е лектор на стотици курсове, конференции и семинари.
Сред наградите му са още:
Бронзов медал, XI международна олимпиада по информатика (IOI99), Турция, 1999;
Бронзов медал, X международна олимпиада по информатика (IOI98), Португалия, 1998;
Бронзов медал, VII балканска олимпиада по информатика (BOI99), Гърция, 1999;
Бронзов медал, IV балканска олимпиада по информатика (BOI96), Кипър, 1996;
Национална диплома за отличен успех и високи резултати в областта на информатиката, 1999;
1-во място, национална студентска олимпиада по програмиране (отборно), 2001;
1-во място, национална студентска олимпиада по програмиране (отборно), 2000;
1-во място и студентски права, национална ученическа олимпиада по информатика, 1998;
3-то място и студентски права, национална ученическа олимпиада по информатика, 1999;
Победител в още над 30 други национални състезания по програмиране, 1994-2001.

Цитати на Светлин Наков:
„Успехът за мен е успехът на хората около мен, за който съм допринесъл и съм им създал среда да успяват. По никакъв начин не оценявам финансовия успех или имуществените привилегии. Това става индиректно, това се вижда в лицата на хора, които учиш и обучаваш.”
****
„Вярвам, че човек, който работи здраво, успява. Всичко, което съм постигнал, съм го постигнал с много бачкане и малко изобретателност. Вярвам, че хората трябва да търсят решения, не оправдания, да работят, вместо да се оплакват, да търсят нови начини, вместо да мрънкат, че нещата не им се получават.”
***
„Зарежда ме възможността да давам професия и работа на хиляди млади хора. Зареждат ме жадните за знания погледи на стотиците студенти в учебните зали. Зареждат ме отзивите на хората, чиито животи променям към по-добро. Зареждам се от вдъхновителни проекти, направени от моите студенти, от техните успехи. Те са измерител и за моя успех.”
***
„Натъжава ме усещането, че светът не е справедлив, че се управлява от интереси, корпорации, пари, политика.”
***
„Научи се да даваш, за да получаваш, и пази баланса. Ако се раздаваш за другите, ще получиш помощ от неочаквани места.”
***

Христо Тенчев е изпълнителен директор и основател на XS Software, най-голямата българска компания за разработка на онлайн игри. Тенчев основава компанията докато е още в училище и я развива със собствени умения и средства. „Бях в 12-ти клас. Моята страст към компютърните игри дойде след като се научих да програмирам. В 12-ти клас исках да направя една игра, която да играем в класа ми. В последствие като направих тази игра се оказа, че тя е първата подобна игра в България. Както започнахме да играем със съучениците от класа ми, след това се присъединиха още 100 човека, 1000, 5000 и така започна всичко. После се намериха доста по-адекватни хора, които да я програмират като истинска игра, с подходящи графика и дизайн. През 2014 година станаха 10 години, откакто това се случи.” разказва той пред Дарик. В момента компанията му е най-голямата у нас за разработка на компютърни игри, в нея работят над 150 души, а годишната печалба надхвърля 5 млн. евро. XS Software създава игри, които се играят от над 35 милиона души в повече от 80 държави.  През 2014 г. заедно с колегата му д-р Светлин Наков основават първия Софтуерен университет в България Софт Уни. Завършил “Компютърни системи” в ТУ, Тенчев разбира в дълбочина проблема с българското софтуерно образование от двете страни - на студентите и на работодателите в ИТ сферата. Той е един от двамата българи, които се наредиха в престижната класация „Топ 30 под 30” на списание „Форбс” , в категорията за социално предприемачество.

Цитати на Христо Тенчев:
„ Вярвам, че игрите са изключително полезен инструмент за трениране на мисълта в децата и младите хора.”
***
„Целта ми е около мен да има хора с искрено желание, нестихваща мотивация и вътрешно заложен потенциал - хора, които мислят и действат, а не само да говорят и да се оплакват.”
***
„Кадърните хора работят “със” някого – осъзнават, че заедно можем да постигнем повече и по-значими неща. „
***
„Най-много ценя, когато един човек отстоява принципите си и си държи на думата. Лъжата и измяната най-много ме разочароват и са ме връщали назад. Ценя, когато хората мислят, преди да говорят или действат. Ценя, когато хората са проактивни и действат, без да чакат ти да им кажеш, че трябва нещо да се направи.”
***
„Исках да стана учен и да открия лекарство за всички болести. И полицай, и космонавт, и дърводелец, и танцьор, и програмист исках в различни периоди. Утре може нещо ново да ми хрумне, важното е да е интересно и забавно и да мога да науча нови неща от него.”
***
„Вярвам, че всеки път трябва да даваш максимума от себе си и да не се отказваш - веднъж ще те подмине вълната, но следващия път ще пробваш пак и може да я хванеш!”


Прочетено: 50618 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
582
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
ПАРЦЕЛ В ПАЗАРДЖИК Бургаска къша Флора Бургас 2009 Декоративни дървени конструкций Инсталация Флора Бургас 2009 БЪДИЩЕ през деня не трябва да спиш! Секс шоп в град Бургас, многообразие на еротика.. Аз в Лондон Лутън Пристанище Созопол
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development