Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Екология, Здравеопазване // Бургас
В Бургаските влажни зони - нови наблюдения над редки птици

В Бургаските влажни зони - нови наблюдения над редки птици



малка белочела гъска, червеногуши гъски, Бургас, бургаски влажни зони, бургаски езера
Ключови думи: малка белочела гъска, червеногуши гъски, Бургас, бургаски влажни зони, бургаски езера
01 Февруари 2018, Четвъртък



В последните на януари екип на БДЗП е направил интересни наблюдения на гъски в Бургаските влажни зони. Едното наблюдение е на изключително рядката и застрашена от изчезване в световен мащаб малка белочела гъска, а другото е на червеногуши гъски, също световно застрашен вид. Това прави Бургаските езера изключително важно място за опазването на тези видове от международно значение. 


Малка белочела и посевна гъска са наблюдавани в Бургаските езера в последните дни на януари по време на редовния мониторинг на птиците във влажните зони на Бургас, извършван от екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

И двата вида гъски се срещат много рядко в България. Особено радващо е присъствието на малката белочела гъска, която е световно застрашен вид, за чието опазване се полагат грижи на международно ниво. Малката белочела и посевната гъска са забелязани сред ято от 3500 големи белочели гъски. Наблюденията на световно застрашения вид в Бургаските влажни зони зачестиха пред последните 4 години, което вероятно се дължи и на по-детайлните изследвания на зимуващите гъски, които се провеждат в района. Статистиката показва, че това е 45-то наблюдение на малка белочела гъска в Бургас от 2014 година насам или откакто се провеждат целеви проучвания на вида. Зачестилите наблюдения на малка белочела гъска в района на Бургас поставят Бургаските влажни зони едни от най-важните за вида на територията на Европа.

Едва в края на януари тази години екипа на БДЗП установи в района на Бургас 17 000 големи белочели гъски. Това е най-високата численост на вида на територията на страната ни през тази зима. Като крайна точка за зимуване на големите белочели гъски, численостите им в Бургаските влажни зони силно варират в зависимост от метеорологичните условия. Въпреки, че температурите в Бургас през този зимен месец са по-скоро пролетни, вероятно под натиска на ниските температури и снеговалежи в страните северно от България, първите големи ята на гъски пристигнаха у нас в средата на януари.

Заедно с 17 000 големи белочели гъски са наблюдавани и 120 червеногуши гъски – друг световно застрашен вид. Този рядък и застрашен от изчезване вид зимува все по-често и с по-високи числености в Бургаските влажни зони, като миналата зима достигнаха рекордните за района 38 000 индивида



малка белочела гъска, червеногуши гъски, Бургас, б

малка белочела гъска, червеногуши гъски, Бургас, б
Прочетено: 12566 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
ograda Странджа, Бръшлян Конкурс прическа Бургас 2009 ХРИСТИ Пристанище Приморско Димитър Николов KST Bourgas 1975 HAMMER DESIGN – ИЗДЕЛИЯ ОТ КОВАНО ЖЕЛЯЗО 5
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development