Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

С Петковден бележим началото на зимата



14 Октомври 2005, Петък


Автор: Burgas Info



Празникът е известен още като Зимен Петковден, Св. Параскева- ПЕТКА. Отбелязва се на 14 Октомври. Зимният Петковден е не само празник в чест на светицата- закрилница на децата, но и поставя началото на зимните семейни служби, посветени на покровителя-патрон на семейството. От този ден започва периодът на годежите и сватбите.
Петковден бележи края на стопанските работи- есенната сеитба, прибирането на реколтата. Освобождават се овчарите и започва оплождането на домашния добитък. Затова празникът е и на овчарите, а жените раздават питки за здравето на животните.
От Петковден до Димитровден (26 Октомври) се забраняват домашната работа с вълна, кроенето, шиенето. Вярва се, че ако човек носи дрехи скроени през този период, ще се разболее, а след смъртта си ще се превърне във вампир. В някои краища образът на Св. Петка е представен като змия за онези жени, които не спазват забраните за работа.
На зимната Св. Петка на много места в България правят т.нар. “семейна служба” в чест на стопанина-закрилник на къщата. Месят се обредни хлябове, като най- големия се назовава на Св. Петка. Свещеник ръси светена вода в къщата, прекадява хляба, а цялото семейство трикратно се покланя пред този хляб. Правят се събори с курбан от ялово животно и хората сядат на трапезата заедно. Устройват се тържества с песни и хора; на някои места тези празници се наричат “сгледни”, защото на тях се избират съпруги.
Тържествено на този ден празнуват и именниците.
Зимният Петковден е обвързан с обредните практики на предхождащите го Господня църква и Кокоша църква. Символно той изразява преход към зимата и носи белезите на древните женски аграрни култове. Елементи от тях се пренасят върху честването на Св. Параскева- Петка- обща тенденция и за останалите светци и великомъченици от християнския пантеон. Култът към светицата обединява разнородни представи: свързва се с домашната работа (забраните), покровителството на брака, децата и плодовитостта (сватбите, житната жертва). В народните схващания светицата се смесва и с духа-покровител на къщата и семейството. В празника Св. Петка има “пастирски” елементи, защото светицата закриля раждането и плодовитостта на животните. Чисто паганистични обредни практики са и жертвоприношенията на животни в чест на светицата, които обаче са “санкционирани” от християнството: животното се коли в църковния двор, а курбанът и трапезата се прекадяват от свещеника.
В традицията Св. Петка често се представя и като мъж- Петко, който е водач на светците и заедно със Св. Димитър повежда хората към зимата. Тази двойнствена природа на светицата би могла да ни отведе към древната андрогинност на човека и неговото битие.



Прочетено: 2680 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Есен Странджа Гората Рмонтира пециклира шарнирни болтове носачи Часовникът на Предлагаме инкубатори за люпене на яйца Инсталация Пътна помощ - ADAC Pepi Цъфнали череши димитров ден евро 2008
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development