Виртуална галерия - АНДРЕЙ ЯНЕВ/   
Дъщеря ми, масл. бои, платно
My Daughter - oil on canvas
45/50Поклонението на пастирите
Shepherds pilgrimade - oil on canvas,
50/60

АНДРЕЙ ЯНЕВ

[ Нови Изяви ]

Моите брегове

Къде сте брегове?
Бяхме се изгубили.
Отвън Аз, а Вие в мен.
Търся Ви отново - моите опорни точки,
За любов и истински неща.
Седя и гледам.
Уж бях там и там, но никъде ме няма.
Вода, пристанища и хора.
Реалност жива, преплетена с безплътност.

Гледам как "Голямата вода"
Поглъща бавно и с охота
Твърдината на брега.
Търся, а неусетно днес е вече вчера.
Мислите преливат в спомен.
Взирам се отново.
Утрини, брегове, безкрай.
Ведно сме в кръговрат.
Брегове - само мои,
И други, които са за всички.
АНДРЕЙ ЯНЕВ

Кратка биография

Андрей Янев е роден на 7 януари 1965 год. в Бургас.

Завършил е Средно специално художествено училище в Казанлък, след което е приет в Националната художествена академия в София, специалност стенопис.

Специализира художествен емайл при проф. Таласчук в Художествената академия "Вера Мухина" в Санкт Петербург през 1991 год. В ХА завършва класа на проф. Мито Гановски през 1992 год.

Има общо 17 самостоятелни изложби и участия във всички общи художествени изложби в страната от 1984 год. до сега. Участвал е в международни изложби в Ню Йорк, в Рим, в Белгия. Член е на СБХ от 1994 год., секция монументални изкуства.

Неговите прозведения са притежание на много частни колекции у нас и в Швеция, Германия, Чехия, Гърция, Словакия, Англия, Япония, Австрия, Русия, Перу, САЩ, Корея.

Участвал е в множество конкурси, където печели награди. Негови стенописи, витражи, монументални пана емайл, стенописи, стъкломозайки красят много обществени сгради и частни домове.


АНДРЕЙ ЯНЕВ ПРЕДСТАВЯ "МОИТЕ БРЕГОВЕ" В "НЕСИ"

Художникът гостува за втори път в бургската галерия, общо 17 са самостоятелните му изложби.

Художникът Андрей Янев открива тази вечер втората си самостоятелна изложба в Бургас. В галерия "Неси" той представя "Моите брегове" - акварел и рисунка, пак там миналата година за Деня на Бургас той подреди маслена живопис и нарече изложбата си "Завръщане".

"Моите брегове" е едно ново завръщане на художника в родния град, където пред приятели и колеги показва най- новите си творби. Хубаво е, когато се провокират с нови разговори, раждат се нови впечатления, идеи и замисли, смята той. Ако тези мои брегове са тези, които хората искат да видят, значи съм успял, е категоричен Андрей Янев. В експозицията са включени около 20 картини, които са рисувани по цялото българско Черноморие - в Созопол, Бургас, Балчик, Каварна и други места.

Авторът открива и своите любовни брегове, които са си само негови. Те присъстват в 4 рисунки от голямата серия от 30 рисунки "Още миг…". Защото винаги не стига един миг, все нещо не ни достига, нещо ни пречи, пояснява художникът. Много е хубаво да се покажеш такъв, какъвто си, вярва той и представя самия себе си по нов и неподозиран начин.

Смята, че настоящата експозиция е коренно различна от това, което хората познават - това са бреговете, откъснати дори от неговия изразен материал. За твореца това е голяма тема общо за Земята, законът на Всемира, вечната спирала на развитието и тежкият път към съвършенство - в природата и у самия човек.

Не мога да предвидя какво ще направя по нататък. Ще продължа да рисувам и да търся моите брегове, познатата интравертност, една открехната врата към хората и към моето "Аз", признава Андрей Янев, като се надява да провокира хората към добро. Иначе много иска да си има собствено ателие, където да разгърне мечтите си, които са монументални, и в които работи и съпругата му Дарина, също художник, и дъщеря му, която учи в Художествената гимназия, а може би и синът му.

Дора Марчева, В-к Бургас ДНЕС, 09.11.99


Контакт / Contact: [email protected]

Bourgas.Org '99