[Bourgas.org] [Art] [Футбол] [Маниаци] [Gamez] [Tell us about]

Некои съображения или ... впечатленията от един общобългарски събор.


От Петър Генчев
01.Септември.2000

И тази година се събрахме на Рожен. Само, че Рожен беше разтревожен! Широко рекламираното фанфарно мероприятие се превърна в евтин популистки театър на онези от високите етажи. Дето се вика - настана времето на големия популизъм. И предизборните кампании... На Рожен лъсна духовното воайорство на политиците - да дадеш зрелище на голия и гладен народ, докато му говориш за "свобода, вяра и светлина". И да му пееш за душманите. Може би онези душмани, дето седяха на първите редове?

На Рожен се случи и най-срамното нещо от историята на събора. Някога хората казваха, че да чуеш 100-те родопски каба-гайди на Рожен е като да чуеш едното от чудесата на света! И то без микрофони и усилватели... На Рожен`2000 гайдите и целия концерт по откриването бяха на пълен плейбек. Да, да - пълен плейбек! И Валя Балканска удари "Излел е Дельо хайдутин" от CD! Защото колегите от Националната телевизия искали да си "вържат гащите" - ха някой пропял фалшиво и край... отиде им шоуто на кино. Представете си някой бил път от Нова Зеландия например, за да дойде на Рожен за да слуша родопски фолклор на плейбек! Благодаря - имам си стерео и вкъщи.

Иначе народа хапна и пийна на събора не на народни цени. Някой пак беше комерсиализирал родовата среща! И се питам - трябваше ли да се пръскат толкова много средства и пари за Рожен в момент, в които умираха от недоимък децата от дома в Медвен??? И трябва да се озаптяват цените на основните стоки! И това да е само... Иде зима. И май пак ще е зимата на нашето недоволство! Българската зима... И улисани в сметките за ток и парно, Рожен ще е далечен спомен. За него ще се сетят онези дето дойдоха от различни краища на света! Искам да съм като тях - след време да мога да идвам по общонародни събори със съзнанието на свободния човек, който живее извън пределите на сбърканата ни държава.

Та затова Рожен е разтревожен...