Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бургас ще ползва холандския воден опит17 Юли 2007, Вторник


Автор: Стефан МИНЧЕВЗапочва модернизация на канала между Вая и Черно море
Кметовете на Бургас и холандския град Делфт Йоан Костадинов и Бас Веркерк подписаха вчера декларация в подкрепа на проекта “Канал между езерото Вая и Черно море”. Компетентността на холандския гост в областта на хидросъоръженията доказват ангажиментите му като вицепрезидент на Изпълнителния борд на Градски регион Хаагланден и регионален ръководител по въпросите на градското планиране и управлението на водите.
“С Йоан Костадинов се срещнахме скоро в Брюксел и говорихме за големите перспективи в отношенията между нашите два града. Знаете, че в Холандия от дълго време се срещаме с водни проблеми. Надявам се да имате полза от нашия опит в това отношение”, заяви Бас Веркерк, непосредствено преди да подпише документа.
Каналът между Вая и Бургаския залив е част от инициативата “Нови управленски стратегии и форми на сътрудничество като инструмент в българо-холандския подход при решаване на проблемите по управление на водите в Бургас”. Партньори в нея са Община-Бургас и Градски регион Хаагланден, Холандия.
За осъществяването на проекта ще се търсят финансови субсидии от холандски фондове и структурните фондове на ЕС. Асоциирани партньори в осъществяването му са Пристанище-Бургас, РИОСВ-Бургас, “Бургасбус”, Байсенова дирекция за Черноморски район, Българско дружество за защита на птиците-Бургас /БДЗП/ и Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов.
Езерото Вая e свързано с Черно море посредством тясно каналче. С течение на годините в него се е създало естествено биологично равновесие. Местната флора и фауна са богати. Повече от 40 години емблематичните за Бургас пеликани не намират в региона подходящо място за отглеждане на своите малки. Според Димо Димчев от БДЗП-Бургас е напълно възможно в близко бъдеще тези атрактивни птици да започнат да гнездят именно във Вая.
Прилежащата на езерния канал територия е до голяма степен урбанизирана – с фирмени площадки, спортни терени и жилищни постройки. Там се намира Морското училище, наблизо е и пристанището на Бургас.
Каналът е пълен с отпадъци, често изхвърляни незаконо. Чистен е неколкократно, но без дългосрочен ефект.
През изминалите няколко години, в моменти на обилни валежи, в прилежащите терени са наводнявани части от фирмени площадки, пътища и един жилищен квартал.
Предстои да се подобри трайно течението на канала и да се вземат мерки срещу неговото замърсяване. Това ще повдигне качествено нивото на прилежащите терени. В такъв случай ще могат да се привлекат инвестиции и за двете операции – коригиране функционирането на канала и подобряване вида и функциите на прилежащите терени.
На 28 март 2007 г. Община-Бургас е организирала първата от поредица срещи с представители на намиращи се на територията около канала фирми и организации.


Прочетено: 1892 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
хотел приморец Приятели Бургаският кей Конкурс прическа Бургас 2009 Изпращане... Инкубатори за люпене на яйца Рози тия бански нищо не скриват... БИО КАМИНИ МОЖЕМ ДА ЗАДОВОЛИМ ВСЕКИ ВАШ КАПРИЗ тошко Конкурс прическа Бургас 2009 Александропулис, юни.2007
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development