Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бургас ще ползва холандския воден опит17 Юли 2007, Вторник


Автор: Стефан МИНЧЕВЗапочва модернизация на канала между Вая и Черно море
Кметовете на Бургас и холандския град Делфт Йоан Костадинов и Бас Веркерк подписаха вчера декларация в подкрепа на проекта “Канал между езерото Вая и Черно море”. Компетентността на холандския гост в областта на хидросъоръженията доказват ангажиментите му като вицепрезидент на Изпълнителния борд на Градски регион Хаагланден и регионален ръководител по въпросите на градското планиране и управлението на водите.
“С Йоан Костадинов се срещнахме скоро в Брюксел и говорихме за големите перспективи в отношенията между нашите два града. Знаете, че в Холандия от дълго време се срещаме с водни проблеми. Надявам се да имате полза от нашия опит в това отношение”, заяви Бас Веркерк, непосредствено преди да подпише документа.
Каналът между Вая и Бургаския залив е част от инициативата “Нови управленски стратегии и форми на сътрудничество като инструмент в българо-холандския подход при решаване на проблемите по управление на водите в Бургас”. Партньори в нея са Община-Бургас и Градски регион Хаагланден, Холандия.
За осъществяването на проекта ще се търсят финансови субсидии от холандски фондове и структурните фондове на ЕС. Асоциирани партньори в осъществяването му са Пристанище-Бургас, РИОСВ-Бургас, “Бургасбус”, Байсенова дирекция за Черноморски район, Българско дружество за защита на птиците-Бургас /БДЗП/ и Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов.
Езерото Вая e свързано с Черно море посредством тясно каналче. С течение на годините в него се е създало естествено биологично равновесие. Местната флора и фауна са богати. Повече от 40 години емблематичните за Бургас пеликани не намират в региона подходящо място за отглеждане на своите малки. Според Димо Димчев от БДЗП-Бургас е напълно възможно в близко бъдеще тези атрактивни птици да започнат да гнездят именно във Вая.
Прилежащата на езерния канал територия е до голяма степен урбанизирана – с фирмени площадки, спортни терени и жилищни постройки. Там се намира Морското училище, наблизо е и пристанището на Бургас.
Каналът е пълен с отпадъци, често изхвърляни незаконо. Чистен е неколкократно, но без дългосрочен ефект.
През изминалите няколко години, в моменти на обилни валежи, в прилежащите терени са наводнявани части от фирмени площадки, пътища и един жилищен квартал.
Предстои да се подобри трайно течението на канала и да се вземат мерки срещу неговото замърсяване. Това ще повдигне качествено нивото на прилежащите терени. В такъв случай ще могат да се привлекат инвестиции и за двете операции – коригиране функционирането на канала и подобряване вида и функциите на прилежащите терени.
На 28 март 2007 г. Община-Бургас е организирала първата от поредица срещи с представители на намиращи се на територията около канала фирми и организации.


Прочетено: 1766 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
“Бакти+“ Препарат за септични ями Странджански извор лека вечер така е по-добре Старите бургазлии разказват Казан за топло Църква Св.Св. Кирил и Методи, Бургас МАШИНА ЗА БЕЗВЪЗДУШНО БОЯДИСВАНЕ БУТАЛНА ПОМПА, AIRLESS,1300W, 220V-1940 ЛВ. Конкур глазами зрителя Близо до жп гарата Конкурс прическа Бургас 2009 Колоски на белом фоне
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development