Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Художникът Никола Манев впечатлен от Айтос, ще рисува родни сюжети в Париж



31 Юли 2006, Понеделник


Автор: Burgas Info



Известния български художник Никола Манев бе забелязан тези дни в Айтос.

Причината да се сети за този град в бургаска област, е участието му във „Вот на доверие” по бТВ или по-точно, доброто му приятелство, което се родило там, с айтоската поетеса Росица Живкова.

Маестрото бил впечатлен от силната привързаност на Роси към родния град и изненадан от разказите й за красотите на местната природа и Алеята на старите занаяти.

„Аз съм художник и у мен естествено, се роди желанието да видя този красив край. Само съм минавал край Айтос, но никога не ми е идвало на ум да спра тук.”, признава художникът, който в продължение на 43 години е живял на Запад.

През 1962 г. заминал за Тунис, където баща му, архитектът Стефан Манев бил изпратен на работа. От Тунис отишъл в Париж. С лекота спечелил конкурс и започнал да учи рисуване в Художествената академия.

Не без болка си припомня тези първи години на жестока самота. Живеел в едно парижко предградие, в къща без прозорци, без отопление и без пари.
Но издържал – създал своя среда и се утвърдил като един от ценените и продавани художници в Европа.
Търси тайната на успехите си във факта, че с всичко се е справял сам.

„Имах изложба в Холивуд, в САЩ, когато ми предложиха да напишат за мен ласкава рецензия, в която да говоря срещу България. Аз отказах.” спомня си маестро Манев, който през всичките години в Европа не приел да „направи име” по този недостоен начин.

Макар да се определя като бъбрив, Манев не обича да се хвали. Твърди, че не се чувства успял и прекалено се съмнява в себе си.

”Виждал съм шедьоврите на великите майстори, как мога да се главозамайвам?!”, спонтанно признава френският възпитаник от Чирпан.

Росица Живкова, която сега е студентска в София, специално се завърна в Айтос, за да посрещне своя известен приятел.

Никола Манев беше силно развълнуван от срещата с непознатия за него айтоски етнографски комплекс, от таланта на местните занаятчии, забележителния айтоски „генгер” и атмосферата на старите къщи.

След дълга разходка из Алеята и в парка, в събота той се срещна с младите художници от СОУ ”Никола Вапцаров”, с ръководител Мария Тенева.
Разгледа техни картини, даде им ценни съвети и непринудено разговаря с децата за всичко видяно в световните и европейски художествени галерии.

За краткия престой в Айтос, очите на художника видяха благодатни кътчета за нови теми и сюжети, които е решил да преосмисли в ателието си в Париж.

„Тук забравих, че времето тече. Айтос е толкова спокоен, а хората – толкова гостоприемни. Благодаря на Роси, на нейните близки и на всичките ми нови приятели тук, че ми позволиха да се докосна до тази истинска, почти патриархална атмосфера и до красивата природа на Айтос. Предчувствам, че отново ще се върна някой ден…”, не скри, емоциите си от визитата, големият художник.


Прочетено: 4394 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Старите бургазлии разказват Pepi Pepi Флора Бургас 2009 Кукерландия 2011, Ямбол НЕБЕСЕН ПОГЛЕД пазач МАШИНИ ЗА  БЕЗВЪЗДУШНО БОЯДИСВАНЕ 1690 ЛВ. PROFI  www.serafimov-systems.eu Залез Камини CLAM
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development