Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Двама възрастни ще получат пенсии след намесата на бургаски депутат



01 Август 2006, Вторник


Автор: Burgas Info



“Проблемите в пенсионно- осигурителната сфера са тежки и много сериозни. Често хората не са запознати с правилата, по които се изчисляват пенсиите и имат нужда от съвет за всичко, което ги вълнува във връзка с пенсиите и техния размер”.
С тези мотиви депутатът от ДПС Фатме Илияз предостави възможност на гражданите на Община Бургас и Община Айтос да се възползват от безплатни консултации с експерт от РУСО.
Разнообразните си проблеми жителите на Бургас и Айтос поставиха пред народния представител Фатме Илияз и Желязка Стойкова- специалист- контрольор “Отпускане на пенсии”.
Най-фрапиращият случай е на възрастен мъж от село Дряновец, Община Айтос, който предостави документите на съпругата си. 69 годишната Айше Реджеп Пехливан е прикована от години на легло с тежко заболяване.Тя няма средства за необходимите й лекарства, не й е отпускана пенсия, а семейството живее с пенсията на съпруга Али Осман Пехливан. Семейството трябва да се свърже с личния лекар, който да даде направление за ТЕЛК, а комисията да посети жената в дома й, за да даде становище за състоянието й- препоръча експертът. Благодарение намесата на г-жа Илияз, която се свързва с личния лекар на семейството д-р Шехов, процедурата бе незабавно задействана.
След посещение в приемната на народния представител от месец август разпореждане за нов размер на пенсията си ще получи 62- годишният Халил Мехмед. Мъжът бе един от много, недоволни от размера на настоящата пенсия, които се интересуваха какви са възможностите за преизчисляване. Да се смени базисния период за пенсиониране, откъдето е възможно да се получи по-висок коефициент бе становището на специалиста. Военната служба, добавена като стаж, ще вдигне пенсията на възрастния мъж.
Сред останалите най-често поставяни въпроси, бе реда по новата наредба за ТЕЛК-комисиите. С въвеждането на по-строги критерии хора, получавали до момента инвалидни пенсии, са загубили правото си. Да се обжалва решението на ТЕЛК-комисията и да се изчака отговорът на НЕЛК, а освен основното заболяване, довело до инвалидизация, да се приложат епикризи за всички съпътстващи заболявания- този съвет пък получи 51- годишен мъж от село Зетьово, Община Айтос.
Част от дошлите в приемната не носеха необходимите документи, които могат да установят социално-пенсионния им статус. Експертът записа личните им данни, ангажира се да направи справка и чрез народния представител да ги уведоми за правата и възможностите им за пенсия.
“Приветствам инициативата на депутата Фатме Илияз за подобни приемни, които да са близо до хората. Много са тези, за които е трудно да дойдат до областния център”- коментира експертът по социално-пенсионно осигуряване Желязка Стойкова.



Прочетено: 3579 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Пластири за отслабване Hoodia (Худия) Cupidon МОЩЕН СЕКС СТИМУЛАНТ ЗА МЪЖЕ Цвете Черноморец Бургас Best friends Изгрев Катедрала в Париж от Бутик европейка Финансова помощ за бедните ФОН Почивка на море - Вила Жани Ахтопол / Ahtopol
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development