Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Swiss Properties ограждат парцела си в Иракли с бетон и цимент



14 Август 2006, Понеделник


Автор: Burgas Info



Само седмица след издаването на дългоочакваната министерска заповед, забраняваща строежите и поставянето на огради в местността Иракли, там се поставят огради от тел, цимент и бетон , които ограждат парцела на Swiss Properties, игнорирайки напълно заповедта на Министъра от миналата седмица.

Всеки брод до плажа е заварден, с изключение на асфалтовия път, от хора с (пасивни досега) палки, белезници и огнестрелни оръжия, които зорко наблюдват да не се използват пътеките, водещи към плажа. Те са нагъсто разположени из местността и напрежението между тях и летуващите расте всеки ден, сигнализира немска журналистка от европейския канал "Arte", която е на място, за да информира обществеността в Европа за казуса "Иракли".

Въпреки изричната забрана от страна на Министър Чакъров в следствие на засиления обществен натиск, оградите не само не се премахват, както се очакваше, но продължават да се слагат нови, които ограничават достъпа до плажа на българските граждани, сериозно увреждат уникалния ландшафт и застрашават уникалното (засега) биоразнобразие - застрашените животински и растителни видове в местността!

Гражданска инициатива "Да спасим Иракли" не може да скрие възмущението си от наглото престъпване на закона и заповедта - изразител в случая на обществените настроения, което ярко показва какъв е статутът на Българската държава в очите на т.нар. "инвеститори". Те игнорират българските закони и с лека ръка подминават разпореждания на български министър , което е недопустимо и дава повод да се предполага, че и бъдещото поведение на фирмата, която вече веднъж пренебрегна липсата на разрешение за строеж на ваканционо селище, няма да е по-различно.

"Да спасим Иракли" и хилядите от цялата страна, подписали се под искането последните диви местности да останат непокътнати от строителните апетити , не могат да приемат, че по българското Черноморие строят и "инвестират" хора, за които българската общественост и българските закони не представляват какъвто и да е фактор ! Това е недопустимо година или две преди влизането на страната в ЕС.

"Да спасим Иракли" настоява пред МРРБ и за прекратяване на 3-те концесионни договори за плажната ивица, тъй като досегашният концесионер 5 години не е изпълнил нито едно от задълженията си -летовниците сами изхвърлят боклуците си, няма достъп до питейна вода , изградени тоалетни или спасители. Именно след такова "подържане" на плажа, фирмата- концесионер, се опита да изисква платен вход за достъп до плажната ивица за плажуващите, което е противоконституционно.


Подаден е сигнал до РИОСВ - Бургас, от която инспекция всички български граждани, фокусирали вниманието си в ърху съдбата на Черноморието, очакват бърза и адекватна реакция.

Следващата стъпка н агражданската група ще е да информира Антикорупционната комисия към НС в открита среща за всички корупционни практики, на които групата се натъкна, разследвайки плановете на "инвеститорите" за Иракли. Те ще трябва да послужат като case study на всички, които искат да помогнат за спасяването на дивата българска природа от набезите на бетонната корупция.



Прочетено: 4979 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
изгрев бл.29 вх.7 pepi спретната къщурка лека вечер Водна топка университет Цветя Созопол Учебници CALLAN метод Езикови курсове от учебен център „СИТИ“ Тройно дестилирана украинска водка Раковини във въздуха
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development