Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Успение Богородично



15 Август 2006, Вторник


Автор: Burgas Info



Християнският свят днес посреща един от най-големите си и тачени празници – Голяма Богородица или Свето Успение Богородично.
“Святото” заспиване на Христовата майка и нейното възнесение е едно от светите тайнства, превърнати от църквата в догма и почитани през вековете до ден днешен. Единствено пророк Илия и етиопският християнски първоучител Енох са се възнесли живи като Богородица в небесните селения.

Легендата разказва, как докато Мария се молела в Гетсиманската градина на Елеонската планина, пред нея се явил архангел Гавраил с палмово клонче в ръка и я известил, че след три дни ще се възнесе на небето при своя син.

Последното желание на Богородица било да види всички 12 Свети Апостоли събрани заедно, които по това време проповядвали в различни краища на света.

Апостолите били пренесени в Ерусалим и се явили в едно и също време пред вратите на дома й. А нейната смърт била тъй лека и блажена, че приличала на заспиване, откъдето идва и думата "успение" - заспиване.

Апологетите на християнската църква твърдят, че чрез Богородица, Бог е слезнал от небето на земята. Славянските народни поверия и обичаи свързват празника и с последните дни на лятната жътва и прибирането на реколтата.

Църковните канони постановяват две седмици преди Св.Успение Богородично да се пости.



Прочетено: 2262 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Международен Семинар на фризьорите София есен 01 Източен лопох цвят Pepi бургаска среща Вече съм голяма wood Паметник на незнайния войн парапетът до ремонт носачи Стилът на знаменитостите Строеж с кран
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development