Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Внесоха подписка за защита на Иракли в Парламента



18 Август 2006, Петък


Автор: Burgas Info



Незабавно община Несебър да предприеме действия, относно преустановяване издаването на строителни разрешения и налагане забрана за ново и започнато строителство в Иракли.
Това гласи Заповед от 4 август на Министъра на околната среда и водите Джевджет Чакъров за забрана на определени дейности на предложената за защитена местност „Иракли – Емине”, землища на Емона и Обзор. Писмото от екоминистерството с вх.№ 92-00-8890 е с дата 17 август.
Незабавно да се преустанови издаването на всякакви документи, свързани с промяна предназначението и начина на трайно ползване на земите и горите там, както и на всякакви други, свързани с останали дейности е нареждането на министър Чакъров.
Забраните се отнасят за територии с обща площ 39201.782 дка, от които 34368.676 дка в землището на село Емона и 4833.106 дка в землището на Обзор, като имотите са изрично посочени по номера в заповедта.
В изпълнение на министерската заповед и предписанията от настоящето писмо, общинската администрация следва да уведоми РИОСВ – Бургас за предприетите действия в срок до 31 август тази година.
На основание Закона за защитените територии /ЗЗТ/ , процедура за обявяване на защитена местност „Иракли – Емине” е открита по предложение на Българска фондация „Биоразнообразие”, СНЦ „Зелени Балкани” и Сдружение за дива природа – Балкани.
Забраните имат действие за срок от една година, но не по-късно от влизане в сила на заповедта на министъра за обявяване на защитена местност „Иракли-Емине”.



Днес в Парламента бе внесена подписка в защита на дивите плажове - съобщиха от неправителствената организация "Да спасим Иракли".
Хората, подписали се в документа, настояват дивите плажове на Иракли да бъдат предпазени от незаконно и безразборно, според тях, строителство.
.Подписите са събрани от почти всички градове в България плюс Германия, Франция, САЩ, Австралия и Италия.

От организацията съобщиха още, че са получили сигнали от граждани, че са били гонени от плажа от служители на 3S СОТ с черни униформи, носещи палки и белезници.

Охранителите са отказали да покажат документ, легализиращ действията им , на базата, на който си позволяват да лишават български граждани от законното им право да пребивават на български плаж. При молба да се легитимират, същите системно са отказвали.
Плажуващите се били информирани, че не трябва да преминават по пътечките, водещи до морето, тъй като ще се строи 3 метрова ограда с ров с помощта на два багера.
Хората, които се намират в местността и са отишли там просто на почивка, са уплашени, объркани и не знаят към коя институция да се обърнат, за да бъдат защитени гражданските им права.


Гражданска група Да Спасим Иракли настоява пред МРРБ за отмяна на концесионните договори за плажа на местността Иракли.
Те считат, че според българската Конституция никой няма право да изгони български граждани от плажната ивица, която е общонационален ресурс.

Също така в продължение на 5 години никой, освен плажуващите НЕ Е СЪБИРАЛ и ИЗВОЗВАЛ боклука от плажната ивица, въпреки, че това е основно задължение на концесионера.

Нито едно от задълженията по концесията не е изпълнено: няма спасители, няма достъп до питейна вода или "облагородяване" на ивицата.


Проверка от страна на МРРБ трябва да бъде извършена незабавно, в присъствието на свидетели, посещавали плажа последните години настояват природозащитниците.



Прочетено: 2491 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
хотел Забранено за нудисти евро 2008 Димитър Николов Pepi розичка Община Бургас Bulgarian Airlines...ама в Кайро Стив и аз Spirit of Burgas Бургас, ФЛОРА 2009 pepita
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development