Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Археологически проучвания в района на селата Оризаре и Кошарица



24 Август 2006, Четвъртък


Автор: Burgas Info



Студенти по археология от Шуменския университет в сътрудничество с Музей „Старинен Несебър” започнаха археологически проучвания в землищата на селата Оризаре и Кошарица. Проучванията се осъществяват под ръководството на проф. Иван Карайотов и докторанта Красимир Кръстев
Експедицията има за цел да обходи района и да регистрира антични селища, укрепления и крепости. При село Оризаре в местността Харманите вече се провеждат археологически сондажи. Те целят да се определи хронологията на античното извънградско селище на древна Месамбрия, което се намира тук.
Екпедицията е открила две малки антични укрепления в близост до сондирания обект. Археолозите са констатирали, че тези недвижими паметници са подложени на непрекъсната иманярска интервенция. Недалеч от полуразрушената Ламберова чешма, в района на един ловджийски бивак е разкопана и разрушена почти изцяло южната крепостна стена на малка крепост от епохата на късната античност. На няколко места едва е оцеляло външното лице на стената. Наоколо са разпръсната много фрагменти от строителна керамика, датираща от епохата на късната античност.
Експедицията на студентите-археолози от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” ще продължи до края на месец август.
Документацията от обхожданията ще постъпи в научния архив на Музей „Старинен Несебър”, а откритите материали ще постъпят във фонда на Музея.


Прочетено: 4564 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Жреци на музите 2009 моите цветя Пролет преди листата vvz честит рожден ден Конкур глазами зрителя Старият Бургас Az sym ot Burgas Родното небе ahtopol ПЕПИ Нова професия
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development