Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Изявени иконописци и богослови си дават среща в Несебър



25 Август 2006, Петък


Автор: Burgas Info



За втора година община Несебър и арт център „Алтера” организират Фестивал на иконописта.
Събитието ще се проведе от 28 август до 1 септември, отново в рамките на културния календар на морската община.
Официалното откриване ще се състои на 28 август от 18.30 ч. в трикорабната базилика „Старата митрополия”, издигната през VI в. в центъра на града.

Проявата ще стартира с изпълнения на група за църковно песнопение Юлангело.

По своята същност мероприятието представлява иконографска среща на изявени български творци, изкуствоведи и богослови, занимаващи се с проблематиката на православната икона.
Фестивалът на иконописта ще се опита, тръгвайки от иконата, иконописта, теологията, да погледне християнската култура в един по-мащабен план.

Второто издание е именно стъпка към разширяване на културологичните пространства, споделят организаторите.

Несебър е придобил своята голяма известност и признанието да бъде включен в Световната листа на културно-историческото наследство на ЮНЕСКО, главно поради огромното иконописно богатство, добре запазените средновековни църкви и многобройните си паметници.

През Средновековието Несебър е играел ролята на водещ център на архитектурата, изобразителното изкуство и книжовността. Иконите, свързани с историята на града, с неговите църкви и манастири, са изключително много. От тях са съхранени около 250, създадени в периода XIII – XIX в.

Преходът от това културно-историческо наследство към съвременния иконопис е причината събитието да се провежда именно в Несебър.

Участващи автори във второто издание на фестивала на християнските изкуства ще бъдат Даниела Чернева, Румен Бранков, Димчо Димчовски, Зоица Коручева, Николай Латинов, Кирил Томанов, Тереза Илкова.
До края на следващата седмица, иконите ще бъдат изложени в конферентния център на стария град.
Паралелно ще се водят уъркшопове от Димчо и Антония Димчовски, Димо и Росица Радеви /иконопис/ и Иван Костов /дърворезба/.

В рамките на фестивала реферати ще изнесат проф.Георги Каприев, доц.Мариян Стоядинов, проф.Калин Янакиев, Пенка Седларска.

Проявата ще бъде закрита с обща дискусия на участниците във фестивала.



Прочетено: 3464 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Черноморец Бургас Строители на съвременна България Преминаването забранено! Странджа през есента димитров ден Конкурс прическа Бургас 2009 ПАРЦЕЛ В ПАЗАРДЖИК Черноморец Бургас жълто и сиво 2 майк Best friends Стилът на знаменитостите
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development