Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Установиха нарушения в аптеки и дрогерии по Черноморието



06 Септември 2006, Сряда


Автор: Burgas Info



Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) извърши проверки на лекарствоснабдителната мрежа в курортните комплекси по Черноморието. През периода 28 август - 1 септември бяха проверени над 30 аптеки и дрогерии. Контрольорите на ИАЛ установиха редица нарушения на нормативната уредба.
Пет незаконни аптеки бяха открити в курортния комплект „Слънчев бряг". Обектите носят надписа „аптека", но нямат издадено от Министерството на здравеопазването разрешение за откриване на аптека. Обектите са разкрити в бунгало-хижи до хотел "Олимп", в хотелите "Зефир", „Маринер" и "Планета" (бивш хотелски комплекс "Люляк") и в базар "Феникс" до хотел "Феникс".

Предприети са предвидените административно-наказателни мерки за такова нарушение - издаване на заповед за спиране на обекта от експлоатация и на акт за установяване на административно нарушение.

Сред другите нарушения, констатирани при инспекциите, са извършването на продажба в дрогерии на лекарствени продукти извън списъка, определен в Наредба № 6 на МЗ.

Отпускат се лекарствени продукти, изискващи лекарско предписание, без да бъде поискана рецепта. Има случаи на отпускане на медикаменти от неправоспособни лица, както и отпускане на лекарства извън списъка, определен от МЗ, от аптеки на помощник-фармацевти.

Инспекторите са установили и че не се спазват изискванията за съхранение на термолабилни лекарствени продукти, на отровни лекарствени продукти и на лекарствени продукти, които съдържат наркотични вещества. Нарушение е и съхранението на лекарствени продукти с изтекъл срок на годност в общия ред на лекарствата, както и съхранение на лекарствени продукти, чиято вторична опаковка и/или листовка не са на български език.

Контрольорите на ИАЛ са установили и липса на документите, с които са доставени продаваните лекарствени продукти.

След започването на проверките от ИАЛ голяма част от подлежащите на контрол обекти в разгара на летния сезон предвидливо затвориха.

Санкциите, които ИАЛ ще наложи по реда на Закона за лекарствата и аптеките в хуманната медицина за констатираните случаи, са в размер от 200 лв. до 3000 лв. в зависимост от нарушението.
В проекта на новия Закон за лекарствените продукти в хуманната медицина се предвижда драстично завишаване на глобите за нарушения в производството и търговията с лекарства.

За част от установените нарушения ИАЛ ще сезира Икономическа полиция, Регионалния център по здравеопазване, Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве и НЗОК.

От началото на годината до края на август ИАЛ е извършила над 240 инспекции на производството и търговията с лекарства.

Изпълнителната агенция по лекарствата се обръща към гражданите да бъдат внимателни и предпазливи при закупуване на лекарства, да проверяват наличието на разрешение за откриване на аптека, поставено на видно място в нея, да проверяват срока на годност на отпусканите лекарства, да изискват идентификация на магистър-фармацевта. При всички случаи, които ги притесняват, хората могат да уведомяват съответната Регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве и ИАЛ.

Телефонът за сигнали на ИАЛ е (02) 944-16-36, съобщи пресцентърът на Министерството на здравеопазването.



Прочетено: 3281 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Кайро Близо до жп гарата Гиацинт Мото клуб Небе Созопол Пристанище Приморско pepi Лилиум Инкубатори за люпене на яйца СУЕТНОС
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development