Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Аида ще открие сезона в Бургаската опера



03 Октомври 2006, Вторник


Автор: Burgas Info



Операта „Аида“ ще открие новия сезон на Бургаската опера на 4 октомври 2006 г. Операта е със специалното участие на тенора Калуди Калудов и сопраното Елена Баръмова. Диригент ще бъде директорът на Бургаска опера Красимира Костова.

Операта в Бургас ще открие сезона си на 4 октомври с операта „Аида“ от италианския композитор Джузепе Верди. В България премиерата на "Аида" е изнесена за първи път от Оперната дружба през 1914 г. с диригент Тодор Хаджиев и режисьор Драгомир Казаков.

На 4 октомври в Бургаската опера „Аида“ ще бъде дирижирана от директорът на операта Красимира Костова. Калуди Калудов ще влезе в ролята на египетския военачалник Радамес, а Елена Баръмова – в ролята на Аида – етиопската принцеса.

Калуди Калудов е израснал във Варна, откъдето започват първите му певчески изяви. За класическото пеене го открива Веселина Зафирова – тогава преподавател по пеене в Музикалното училище във Варна. През 1978 г. завършва Музикалната академия в София като ученик на доц. Лиляна Жабленска.

Дебютира на Пловдивска сцена в ролята на Алфред от операта на Верди – “Травиата”. От декември същата година е солист на Националната опера – София, на чиято сцена пее в продължение на 12 сезона.

Активната международна кариера на Калуди Калудов започва през 1983 г. с “Реквием” на Верди в Лондон и ролята на Форесто от операта “Атила” на Верди във Виенската Щатсопер. В Миланската скала има договор през 1985 г. и пее в “Сватбени ризи” на Дворжак, а по-късно “Атила” и “Бал с маски” на Верди, “Манон Леско” на Пучини. Пял е в най-големите европейски оперни театри, както и в САЩ, Япония, Южна Корея, Чили, Австралия.

Калуди Калудов има в репертоара си над 60 тенорови партии. През 1992 г. той създава Оперния фестивал “Вива ил канто” в Чешин, Полша, на който е артистичен директор. От 2003 г. е щатен преподавател в Музикалната академия на Катовице, Полша.

Елена Баръмова, която ще влезе в ролята на етиопската принцеса Аида, завършва оперно пеене в Музикалната академия “Панчо Владигеров” в София в класа на Констанца Вачкова и специализира в майсторски клас на Гена Димитрова. През 2004 г. продължава обучението си в Академия “Борис Христов” в Рим, при Мирела Паруто.

Българската оперна певица се утвърждава като изпълнител на драматични сопранови партии – Абигайл, Лейди Макбет и Турандот. Освен тях Елена Баръмова включва в репертоара си Тоска (“Тоска”), Елизабет (“Дон Карлос”), Аида (“Аида”), Леонора (“Трубадур”), Дона Елвира (“Дон Жуан”), Фиордилиджи (“Така правят всички”).

Сред последните участия на българското сопрано са: “Аида” във Варшавската опера; “Набуко” в Националната опера в Прага ; “Набуко” на Международния музикален фестивал “Варненско лято”; “Дон Жуан” на оперен фестивал “Classic Open Air” в Солотурн, Швейцария; “Турандот” в Русенска опера и “Аида” в Бургаска опера.



Прочетено: 3726 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Езикови курсове от учебен център „СИТИ“ Цвете моите цветя Бургас., ФЛОРА 2008 Барселона витраж4 HAMMER DESIGN – ИЗДЕЛИЯ ОТ КОВАНО ЖЕЛЯЗО лека вечер Красимир Балъков жълто Бургас Разлистване
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development