Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Горещи точки за инвестиции са Варна, Бургас и Пловдив



14 Октомври 2006, Събота


Автор: Burgas Info



Големите очаквания на продавачите на жилища за рязък скок на цените на имотите заради влизането на България в ЕС няма да се оправдаят. Догодина цените на жилищата у нас ще се задържат около сегашните нива, а на панелките и старото строителство дори ще тръгнат надолу.

Това прогнозираха вчера участници в европейския конгрес на Международната федерация за недвижими имоти (FIABCI) и 12-ата конференция на Централноевропейската мрежа на Асоциациите за недвижими имоти (CEREAN), които се състояха в столицата.
Основната причина за тази прогноза е, че предлагането вече изпреварва търсенето. До края на тази година на пазара само в столицата ще бъдат завършени около 2 млн. кв. м, или около 20 000 нови апартамента. В същото време други 380 000 кв. м жилищна площ стоят непродадени още от миналата година.
По данни на Национално сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ) в момента цените на панелките и нереновирани апартаменти варират между 380 и 500 евро за кв. м. Жилище от средния сегмент в София, Варна, Бургас и Пловдив се купува между 500 и 900 евро за кв. м. Цените на качествените апартаменти започват от над 900 евро, като само за някои изключителни имоти в столицата квадратният метър може да стигне до 2000-2200 евро.
"Занапред ще се котират главно проекти с добра локация, в благоустроен район и качествено строителство. Това се отнася както за жилищните имоти, така и за апартаментите от типа "втори дом", заяви шефът на компанията за недвижими имоти "Форос" Добромир Ганев.
Хладен душ върху очакванията за свръхпечалба от български имоти изля и британският тв канал "Channel 4". Той огласи класация на 20-те най-популярни места за инвестиране в недвижимост в Европа. На първо място е Румъния, а България изобщо не е спомената. Според изчисленията на британците, ако днес в Румъния в имот се вложат 100 000 лири, след 10 години възвръщаемостта ще е 500%. След Румъния се нареждат Полша, Португалия и балтийските страни, а на последните места са Кипър, Испания и Италия с 250% възвръщаемост.




Според създателите на класацията пазарът на имоти у нас е станал твърде несигурен, за да правят каквито и да било прогнози. Освен това презастрояването на курортите е намалило стойността на България като добро място за инвестиране.
И през следващата година хит на имотния пазар ще бъдат офисите. Атрактивни се очаква да бъдат също инвестициите в балнеоложки центрове и в индустриална собственост. Според анализите на "Елта консулт-CBRE" за първото полугодие се отчита 35% ръст на инвестициите в имоти извън столицата. Горещи точки са Варна, Бургас и Пловдив. След тях се класират региони като Стара Загора и Велико Търново.

----- ВЪЗМЕЗДИЕ----------
Има вероятност собствениците на опасни сгради, без значение дали става въпрос за стари, неподдържани здания или за нови строежи да бъдат наказвани със затвор. Идеята е това да стане чрез прецизиране на Наказателния кодекс, обяви вчера зам.-министърът на регионалното развитие Савин Ковачев. Според него местната власт трябва да затегне строителния контрол и издаването на разрешенията за строеж. Общините трябва да направят преглед на съществуващия сграден фонд и опасните сгради, които не могат да бъдат ремонтирани, да се съборят.
Обмисля се също вариант с изменения в Закона за устройство на територията да се разширят правомощията на регионалния министър и занапред той да одобрява разрешенията за строеж в курортите с национално значение. Сега в тези зони местната власт съгласува с министъра само устройствените планове.


Прочетено: 2522 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
есен 01 Калиакра Spirit of Burgas Машините на Леонардо Бургас, Богориди Републиканска след ремонта на границата с брега pepita бургаска среща Созопол - пристан
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development